Wegomleiding sneller op navigatiesysteem

Wegaanpassingen worden vanaf volgend jaar sneller verwerkt in routeplanners of navigatiesystemen. Dat is mogelijk doordat verkeersbesluiten vanaf 1 januari elektronisch worden bekendgemaakt in de Staatscourant, meldt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdag.

Belangrijke omleidingen of inrijverboden kunnen vanaf dinsdag sneller worden doorgevoerd door kaartenmakers. Nu publiceren de ruim vierhonderd wegbeheerders aanpassingen nog in tientallen verschillende lokale week- en dagbladen. Dat maakt het voor aanbieders van routeplanners en navigatiesystemen een tijdrovende klus om de wijzigingen te verzamelen en te verwerken.

De nieuwe manier van elektronisch publiceren van aanpassingen levert ook voor de wegbeheerders een voordeel op. Het scheelt hen zo'n miljoen euro per jaar aan publicatiekosten.

Daarnaast schept de wijziging mogelijkheden voor nieuwe diensten, verwacht het ministerie. Zo zou er bijvoorbeeld een service kunnen worden ontwikkeld die weggebruikers attendeert op aanpassingen in hun eigen regio.