Geen steun voor motie tegen Teeven

De motie van afkeuring die de SP indiende tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is niet aangenomen. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen diende de motie in omdat de staatssecretaris weigert om opvang te regelen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Zoals verwacht kreeg ze geen meerderheid.

Gesthuizen en Teeven kregen het woensdag met elkaar aan de stok in een debat over de asielzoekers die in tentenkampen in Amsterdam en Den Haag hadden gedemonstreerd. Teeven wil hen geen opvang aanbieden omdat ze weigeren mee te werken aan hun terugkeer.

In een eerder aangenomen Kamermotie werd het kabinet opgedragen om opvang te regelen voor asielzoekers die niet terug kunnen keren naar hun land van herkomst en op straat dreigen te belanden. Volgens Teeven willen de Irakezen en de Somaliërs die demonstreerden in de tentenkampen niet meewerken aan hun terugkeer, en slaat de motie dus niet op deze groep.

Al tijdens het debat bleek dat een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV en CDA vindt dat Teeven de motie wel heeft uitgevoerd.


Geen steun voor motie tegen Teeven (Foto: Novum)