Advocaat: Litvinenko werkte voor MI6

De Rus Aleksandr Litvinenko was een 'geregistreerde en betaalde' agent van de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6 toen hij werd vergiftigd. Dat heeft de advocaat van zijn weduwe donderdag gezegd in een hoorzitting over de kwestie. Een andere advocaat zei dat Groot-Brittannië aanwijzingen heeft dat de Russische regering achter de dood van Litvinenko zat.

Groot-Brittannië is bezig met een onderzoek naar de dood van Litvinenko, die in november 2006 overleed na het drinken van een kop thee die was aangelengd met het radioactieve polonium-210. De zaak heeft de betrekkingen tussen de Britten en Moskou ernstig onder druk gezet. Rusland ontkent in alle toonaarden de voormalige Russische spion, die later een fel criticus van het Kremlin werd, te hebben vergiftigd.

De zitting van donderdag was bedoeld om de omvang van een gerechtelijk onderzoek af te bakenen. Volgens rechter Robert Owen gaat dit onderzoek in mei van start. Dergelijke onderzoeken vinden altijd plaats als iemand onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen.

Volgens advocaat Ben Emmerson werkte Litvinenko voor MI6 en had hij tot taak de Spaanse inlichtingendiensten te helpen bij een onderzoek naar de Russische maffia. In het onderzoek dat de Britse autoriteiten gaan instellen moet volgens Emmerson worden gekeken of MI6 de risico's goed heeft ingeschat voordat Litvinenko aan zijn opdracht begon. De advocaat van het Britse ministerie van binnenlandse zaken wilde 'bevestigen noch ontkennen' dat Litvinenko in dienst was van MI6.

De advocaat van de gerechtelijk onderzoeker in de zaak zei in de zitting dat vertrouwelijk materiaal van de Britse regering erop lijkt te wijzen dat Rusland schuld heeft aan de vergiftiging van Litvinenko.

Op zijn sterfbed verklaarde Litvinenko dat hij was vergiftigd in opdracht van het Kremlin, in het bijzonder de Russische president Vladimir Poetin. Groot-Brittannië verdenkt twee Russen, Aleksandr Loegovoj en Dmitri Kovtoen, maar Moskou weigert het duo uit te leveren.


Advocaat: Litvinenko werkte voor MI6 (Foto: Novum)

Submitter:  Bron: Novum/AP