Raketlancering Noord-Korea zorgt voor onrust

Noord-Korea heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een raket gelanceerd. Volgens Amerikaanse ruimtevaartdeskundigen heeft het land succesvol een object in de baan om de aarde geplaatst. De lancering heeft voor veel ophef gezorgd in de internationale gemeenschap. De Verenigde Naties vrezen dat de lancering vooruitzichten op vrede en veiligheid in de regio negatief kan beïnvloeden.

Volgens Noord-Korea is de raket gelanceerd om een satelliet in de ruimte te brengen. Het Westen zegt echter dat het vooral gaat om de ontwikkeling van een langeafstandsraket voor militaire doeleinden. De VN-Veiligheidsraad heeft het lanceren van dergelijke raketten door Noord-Korea in een resolutie verboden. Woensdag komt de raad naar verwachting bijeen om de kwestie te bespreken.

De Verenigde Staten noemden de lancering een provocatie en veroordeelden het "onverantwoordelijke" gedrag van Noord-Korea. De EU zei nieuwe sancties te overwegen, de NAVO roept het Aziatische land op zich aan de internationale wetgeving te houden. Kort na de lancering liet ook China weten de lancering te betreuren. Het land geldt als enige grote bondgenoot van Pyongyang en wordt gezien als een van de weinige naties die politieke invloed kan uitoefenen op het geïsoleerde regime.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, noemt het ,,een onverantwoordelijke stap en een zeer ernstige bedreiging voor de internationale stabiliteit en veiligheid" en zei het ,,zeer teleurstellend" te vinden dat Noord-Korea waarschuwingen van de internationale gemeenschap heeft genegeerd.

Pyongyang had ruim van tevoren al bekendgemaakt tussen 10 en 22 december een raket te willen lanceren. De lancering zou in ieder geval plaatsvinden rondom de herdenking van de sterfdag van Kim Jong-il, die 17 december 2011 overleed. De VS, Japan en Zuid-Korea stuurden marineschepen en antiraketsystemen naar nabijgelegen wateren om de lancering in de gaten te houden.

Het was Noord-Korea niet eerder gelukt een raket als deze succesvol te lanceren. Sinds 1998 heeft het vier pogingen gedaan, de laatste mislukte lancering was in april dit jaar.