Bouterse: Europa mag niet verdelen en heersen

President van Suriname Desi Bouterse vindt dat de zogenoemde ACP-landen eventuele verdeel- en heerstactieken vanuit Europa het beste kunnen tegengaan met solidariteit. Hij maakt zich niet druk om landen in Europa en Europarlementariërs die een andere 'sfeer' willen creëren over de vergadering van de landen, heeft hij volgens de Surinaamse website Starnieuws gezegd tijdens de vergadering.

De ACP-landen zijn landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. De 79 landen zijn ex-koloniën van Europa. De samenwerking tussen deze landen vormt een belangrijk aspect van het ontwikkelingsbeleid van de Europese Unie.

Bouterse wil een meer onafhankelijke positie afdwingen van de Europese Unie. Hij zei dat het ACP-blok op een kruispunt staat. Het voortbestaan ervan zou 'makkelijk in gevaar' kunnen komen.

De Surinaamse president stelde dat het belangrijk is dat de 79 ACP-landen, hoewel ze verschillende stromingen aanhangen, zich niet laten 'defragmenteren' en een sterk front vormen. Uiteindelijk kan de ACP niet anders dan een blok vormen om meer ontwikkelingsmogelijkheden te hebben, denkt Bouterse. Hij wil onder meer een ACP-bank oprichten.