Morsi geeft leger opdracht orde te handhaven

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft zondag het leger opdracht gegeven de orde te handhaven en staatsinstellingen te beschermen tot na de bekendmaking van de uitslag van het referendum over de omstreden nieuwe grondwet. Volgens de maatregel, die maandag ingaat, mag het leger bij het uitvoeren van die taken burgers arresteren.

De maatregel geeft aan hoe huiverig de regering is voor het referendum dat voor komende zaterdag gepland staat. De seculiere oppositie blijft protesteren tegen de grondwet, die er door de islamistische medestanders van de president is doorgejast.

Enkele honderden betogers trokken zondagavond op naar het paleis van Morsi in Caïro om te protesteren. De demonstratie was duidelijk kleiner dan voorgaande betogingen. De tegenstanders van Morsi lijken in verwarring te zijn gebracht door diens gedeeltelijke concessie om de decreten die hem vrijwel onbeperkte macht gaven weer in te trekken.

De oppositie noemt het intrekken van de decreten een loos gebaar, omdat ze hun voornaamste doel - de goedkeuring van de ontwerpgrondwet - al hebben bereikt. De decreten verboden de rechters om de grondwetgevende vergadering te ontbinden en beperkten de rechterlijke macht nog verder door Morsi aan hun toetsing te onttrekken.

Morsi kondigde ook een nieuw decreet af, waarbij hij zichzelf de bevoegdheid geeft om bij afwijzing van de grondwet binnen drie maanden verkiezingen voor een nieuwe grondwetgevende vergadering uit te schrijven. Dit honderd leden tellende panel zou dan zes maanden de tijd krijgen om een nieuwe grondwet op te stellen.

De oppositie moet nu beslissen of zij campagne wil voeren om bij het referendum 'nee' te stemmen, of het hele referendum wil boycotten.


Morsi geeft leger opdracht orde te handhaven (Foto: Novum)