Leger Egypte waarschuwt voor 'consequenties'

Het leger van Egypte heeft zaterdag gewaarschuwd voor 'desastreuze consequenties' als de politieke crisis in het land niet middels een dialoog wordt opgelost. In een verklaring zei het leger dat een serieuze dialoog de 'beste en enige' manier is om het geschil te beslechten.

De afgelopen week zijn bij protesten en confrontaties tussen voor- en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi doden gevallen. Honderden mensen zijn gewond geraakt en diverse kantoren van de Moslimbroederschap, waartoe ook Morsi behoort, zijn in vlammen opgegaan.

Morsi heeft opgeroepen tot een dialoog, maar zijn tegenstanders eisen dat hij eerst de decreten ongedaan maakt waarmee hij zich de macht heeft toegeëigend. Ook eisen ze dat hij een referendum over een nieuwe grondwet, dat voor 15 december gepland staat, opschort.

De geestelijk leider van de Broederschap heeft de Egyptische bevolking opgeroepen het geweld af te zweren. Volgens Mohammed Badie is een gang naar de stembus de beste manier om de crisis in het land te bezweren. Hij zei tevens dat de Moslimbroeders niet als eerste geweld hebben gebruikt bij een betoging eerder deze week bij het presidentieel paleis in Caïro.