Jorritsma: dit is een probleem van ons allemaal

"Dit is een probleem van ons allemaal." Dat zei burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma bij de stille tocht ter nagedachtenis van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Volgens haar ligt de oorzaak van zinloos geweld niet in de etnische achtergrond van daders, en geldt het probleem niet alleen voor voetbal. Jorritsma noemt het een maatschappelijk probleem dat ons allemaal aangaat.

"Kennelijk is in de maatschappij geslopen dat het normaal is om geweld te gebruiken als het even niet meer naar jouw zin gaat", zei Jorritsma. "Dit gaat niet alleen om geweld op en om het voetbalveld en ook niet om een Marokkaans, Antilliaans of Nederlands probleem. Daarmee doe je het veel te gemakkelijk af."

De oplossing ligt volgens haar in de opvoeding, waarbij niet alleen de ouders verantwoordelijkheid hebben. "Een Afrikaans speekwoord luidt: it takes a village to raise a child. Laten we samen de kracht hebben om ons blijvend in te zetten tegen zinloos geweld."

KNVB-voorzitter Michael van Praag sprak van een 'zwarte bladzijde'. "Ongelooflijk dat dit op een voetbalveld kan gebeuren", zei hij. "Vandaag zijn we stil en denken we hier over na." Hij memoreerde Nieuwenhuizen als 'het type vrijwilliger dat iedere club nodig heeft'. "Dit mag nooit meer gebeuren."