Almere maakt zich op voor stille tocht

Almere bereid zich voor op de stille tocht van vanmiddag voor grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De gemeente verwacht dat er circa 15.000 mensen op de stille tocht af zullen komen.

Ondanks dat de burgemeester van Almere heeft benadrukt dat de tocht 'alleen voor Almeerders, genodigden en betrokkenen is', wordt verwacht dat tientallen sportclubs zich bij de stoet aan zullen sluiten. Om de verwachte drukte op te vangen worden extra bussen ingezet. De directe omgeving wordt tijdens de tocht voor al het verkeer afgesloten.

De tocht start vanmiddag om 17:00 uur op het terrein van Almere City FC met toespraken van Jorritsma, KNVB-voorzitter Michael van Praag en een vertegenwordiger van de familie Nieuwenhuizen. Een half uur later zal de 2,5 kilometer lange tocht richting de voetbalvelden van S.C. Buitenboys starten. Deelnemers van de tocht zijn uitgenodigd om met lichtjes en zaklantaarns mee te lopen.

De 41-jarige Nieuwenhuizen werd na afloop van de wedstrijd mishandeld door spelers van voetbalclub Nieuw Sloten. Afgelopen maandag, een dag na de wedstrijd, overleed de grensrechter aan zijn verwondingen.Verwacht wordt dat de tocht niet wordt vertegenwoordigd door spelers of gediende van de club, om zo de rust te kunnen bewaren. Jorritsma geeft dan ook aan niet bang te zijn voor 'het onverwachte', zoals oproepen via social media.

Aankomende maandag zal de uitvaart van Nieuwenhuizen plaatsvinden. Nieuwenhuizen zal hierbij door spelers van Buitenboys in een erehaag worden geëerd. Ondanks dat de plechtigheid in besloten kring plaats zal vinden wordt er op pers en nieuwsgierigen gerekend. Omdat er maar beperkte plaats is voor bezoekers zal de politie in de gaten houden of het niet te druk zal worden.


Route van de stille tocht