Dode en verder vooral blikschade door ijzel

Een dodelijk ongeluk op de A32 in Friesland is waarschijnlijk te wijten aan gladheid. Verder heeft de ijzel die zaterdag het land binnentrok vooral blikschade veroorzaakt.

Het omgekomen slachtoffer, een 45-jarige man uit Kampen, reed over de A32 richting Grou. De weg was op dat moment glad door ijzel. Kort na 23.00 uur raakte de man volgens de politie tussen de afslag Reduzum en de afslag Grou van de weg. Zijn auto sloeg enkele keren over de kop en kwam ondersteboven in een sloot te liggen.

Dat maakte het voor de hulpdiensten moeilijk hem uit de auto te krijgen. De snelweg was vanwege de berging enige tijd afgesloten. De man overleed uiteindelijk in een ziekenhuis aan zijn verwondingen, meldt de politie op haar website.

Op de A32 en andere snelwegen in de buurt van Leeuwarden kwam het volgens de ANWB door de gladheid tot meerdere botsingen, maar daar vielen voor zover bekend geen gewonden bij.

Het KNMI had vanwege de ijzel code oranje afgekondigd in alle provincies, behalve Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland. In de loop van de nacht werd de waarschuwing voor extreem weer voor Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe ingetrokken. In de ochtend volgden de overige provincies.