'Misverstanden' rond nieuw EPD gepareerd

Over het Landelijk Schakelpunt (LSP), de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD) zijn misverstanden ontstaan, stelt de Vereniging Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Artsen verdienen er geen geld aan, het gaat niet om een landelijke database en de gegevens zijn goed beveiligd, meldt de organisatie waarbij huisartsen, apothekers en ziekenhuizen zijn aangesloten.

Ook is deelname aan het LSP vrijwillig. Patiënten moeten zelf toestemming geven voordat hun gegevens worden opgenomen in het systeem. Daarnaast kan iedereen zijn eigen dossier opvragen. Nu nog per post, maar vanaf medio 2013 moet dit elektronisch geregeld zijn. Ook voor huisartsen, apothekers, huisartsenposten en ziekenhuizen is deelname niet verplicht.

Het LSP wordt niet landelijk opgesteld, maar regionaal. Er komen digitale 'schotten' tussen de verschillende regio's, zodat zorgaanbieders in kleine kring gegevens kunnen uitwisselen. Ziekenhuizen hebben wel toegang buiten hun eigen regio, omdat zij vaker bovenregionaal werken.

Om bij de gegevens te komen moeten zorgaanbieders zich identificeren met een persoonlijke pas met pincode. Zo wordt ook geregistreerd welke gegevens worden opgevraagd en door wie. De toezichthouders, het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), treden op tegen misbruik. Ook wordt continu toezicht gehouden op de veiligheid van het systeem.

Tot slot benadrukt de organisatie nogmaals dat artsen niets verdienen aan het systeem. Wel krijgen zij een kostendekkende onkostenvergoeding voor het beschikbaar maken van gegevens. Het gaat om een paar dubbeltjes per patiënt.

In april vorig jaar sneuvelde het EPD in de Eerste Kamer, die niet overtuigd was van de veiligheid en de noodzaak. Huisartsen, ziekenhuizen en apothekers besloten echter een doorstart te maken, zonder de overheid. De verzekeraars dragen bij aan de kosten.