EU gaat haaien beschermen

Het Europees Parlement is het dinsdag eens geworden over de bescherming van haaien. Met een overweldigende meerderheid stemde het parlement in met een verbod op het afhakken van de vinnen van haaien en het teruggooien van de dieren in zee, waar ze sterven.

Alle schepen in Europese wateren en schepen die in een van de lidstaten van de EU geregistreerd staan die vissen op haaien moeten bewijzen dat het dier niet zonder vinnen is teruggegooid in zee.

Het afhakken van haaienvinnen is een lucratieve handel. In China wordt veel geld neergelegd voor de vinnen. De haaienvinnen belanden daar in de soep en worden gezien als een delicatesse. Nu de levensstandaard in China is gestegen, willen steeds meer mensen zich tegoed doen aan haaienvinnensoep. De prijs voor een pond vin is inmiddels opgelopen tot 550 euro.

Volgens de Europese Unie worden er per jaar zo'n 75 miljoen aaien gedood voor hun vinnen. Omdat de EU de grootste exporteur van haaienvinnen is heeft het besluit van het Europees Parlement grote gevolgen voor de haaienpopulatie. Naar verwachting nemen de individuele EU-lidstaten het verbod binnenkort over.

In de toekomst moet het afhakken van haaienvinnen helemaal verboden worden.