Curaçao krijgt nieuwe regering

Curaçao krijgt een nieuwe regering die steunt op elf van de 21 zetels in het parlement. Dat heeft informateur Glenn Camelia aan waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede meegedeeld.

Het nieuwe kabinet wordt gevormd rond onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano van Helmin Wiels, die de verkiezingen op 19 oktober won. Samen met de PNP en nieuwkomer PAIS krijgt hij de onverwachte steun van Glenn Sulvaran. Die stapte vrijdag uit de PAR van oud-premier Emily de Jongh-Elhage om zich als onafhankelijk Statenlid te scharen achter de nieuwe coalitie.

PS-leider Helmin Wiels gaat op basis van de vrijdag getekende intentieverklaring een zogenoemd transitiekabinet vormen. Dat geeft zijn partij de gelegenheid om in alle rust aan een regeerakkoord te werken.

Het transitiekabinet gaat zich bezighouden met de meest urgente dossiers van het eiland, zoals het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Curaçao heeft een fors begrotingstekort en staat onder verscherpt financieel toezicht van Nederland.