Kabinet wil buitenlandse studenten behouden

Het kabinet wil dat buitenlandse studenten na hun studie in Nederland blijven. De Sociaal-Economische Raad (SER) gaat onderzoeken hoe dit kan worden bewerkstelligd, maakte minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

De bewindsvrouw wees erop dat maar heel weinig van de 87 duizend buitenlandse studenten in Nederland blijven. "Ze studeren en gaan weer terug." En dat terwijl zij een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse kenniseconomie zouden kunnen leveren. Wanneer een op de vijf studenten zou blijven, levert dat volgens onderzoek veertig miljoen op, zei Bussemaker.

De SER gaat daarom onderzoeken hoe deze studenten kunnen worden behouden. Dan gaat het er bijvoorbeeld om wat werkgevers kunnen doen met de arbeidsvoorwaarden en wordt in kaart gebracht om welke sectoren het gaat. De buitenlandse studenten mogen er niet met de banen van Nederlandse studenten vandoor gaan, zei Bussemaker. Daarom denkt zij vooral aan sectoren waar een tekort aan personeel bestaat.

Buitenlandse studenten zijn 'onmisbaar' bij de ontwikkeling van kennis, zei Bussemaker. "Juist met oog op de toekomst van Nederland en de crisis waar we uit willen komen." Zij kosten de Nederlandse overheid tijdens hun studie weliswaar geld, maar zodra ze hier blijven levert dat juist weer geld op.