Hong Kong pakt sigarettensmokkel aan

De autoriteiten in Hong Kong hebben bij operaties tegen smokkelaars van onbelaste sigaretten 119 mensen gearresteerd en drie miljoen gesmokkelde sigaretten in beslag genomen. Dat hebben de autoriteiten in Hong Kong vrijdag bekendgemaakt.

Volgens douanemedewerkers hadden de smokkelaars een creatieve manier bedacht om hun waren aan de man te brengen, nadat de autoriteiten de winkels waar de gesmokkelde sigaretten werden verkocht hadden aangepakt. In wooncomplexen voor mensen met lage inkomens werden flyers uitgedeeld met een telefoonnummer. De mensen bestelden hun sigaretten per telefoon en de rookwaar werd een of twee dagen later aan huis bezorgd. De smokkelaars huurden pakhuizen of appartementen die als distributiecentra werden gebruikt, aldus de douane.

Op een van de flyers werd een slof Marlboro aangeboden voor omgerekend twintig tot 24 euro. Dat is de helft van de normale prijs van een slof Marlboro in Hong Kong. Op de in beslag genomen rookwaar waren de autoriteiten omgerekend ruim een half miljoen euro aan belastingen misgelopen.

De arrestaties en inbeslagnames werden tussen april en oktober verricht. Onder de gearresteerden zijn 61 klanten van de smokkelaars, onder wie zeven senioren. De autoriteiten namen ook 41 voertuigen in beslag, waaronder vrachtwagens die werden gebruikt om de sigaretten van het Chinese vasteland Hong Kong binnen te smokkelen.

In Hong Kong kunnen mensen die schuldig worden bevonden aan het kopen of verkopen van onbelaste sigaretten een boete tot honderdduizend euro en maximaal twee jaar celstraf krijgen.


Hong Kong pakt sigarettensmokkel aan (Foto: Novum)