Twee arrestaties na moord op bewaker N-Ierland

De Noord-Ierse politie heeft twee mannen gearresteerd die ervan worden verdacht donderdag een gevangenisbewaker op weg naar zijn werk te hebben doodgeschoten.

De twee werden vrijdagochtend bij invallen in hun woningen in het plaatsje Lurgan in de kraag gevat. Lurgan, ten zuidwesten van Belfast, is een machtsbasis van de IRA-splinters Real IRA en Continuity IRA, die nog steeds gekant zijn tegen het vredesproces in Noord-Ierland.

Deze splintergroeperingen hebben herhaaldelijk gedreigd gevangenispersoneel te vermoorden. Sinds 1993 was dat evenwel niet meer voorgekomen.

De gevangenisbewaker, David Black (52), werd op de M1 ten zuidwesten van Belfast vanuit een passerende auto beschoten. Zijn auto schoot door de berm en kwam in een greppel terecht.

Black werkte in de Maghaberry-gevangenis. In deze gevangenis zitten ruim veertig wegens geweld veroordeelde IRA-leden. Zij protesteren al meer dan een jaar tegen het regime waaraan zij worden onderworpen en eisen dat ze worden behandeld als politieke gevangenen.

Sinn Fein, de nationalistische partij die de Provisional IRA in 2005 overhaalde de wapens neer te leggen, zei donderdag in een verklaring dat de IRA-splinters de realiteit onder ogen moeten zien en moeten stoppen met 'deze zinloze acties'.