Uitbuiting matrozen in binnenvaart aangepakt

De uitbuiting van met name Filipijnse matrozen in de Nederlandse binnenvaart wordt aangepakt. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Inspectie SZW zijn dinsdagochtend begonnen met een grote, meerdaagse actie. Binnenvaartschepen worden gecontroleerd op illegaal verblijf en uitbuiting van matrozen.

De actie richt zich vooral op bemanningsleden met de Filipijnse nationaliteit. Bij eerdere controles en uit strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat deze matrozen veel te weinig betaald krijgen.

Het commandocentrum is ondergebracht bij de waterpolitie in het Brabantse Willemstad. Aan de grootschalige actie werken ook de vreemdelingenpolitie, de marechaussee en uitkeringsinstantie UWV mee.

Rechercheurs van de Inspectie SZW doorzochten daarnaast een detacheringsbureau in Sliedrecht en de woning van de directeur van het bureau. Het bedrijf wordt verdacht van valsheid in geschrifte, mensensmokkel en -handel. De Filipijnse autoriteiten doorzochten op verzoek van het landelijk parket van het OM een kantoorpand in Manilla.

Het detacheringsbureau heeft volgens justitie valse aanvragen voor tewerkstellingsvergunningen en verblijfsvergunningen opgemaakt. Op die manier konden tientallen Filipijnse matrozen aan de slag in Nederland. Zij blijken veelal over twee arbeidscontracten te beschikken, een met een loon volgens het wettelijk minimum en een met het daadwerkelijke veel te lage loon.

Een jaar geleden werd ook al een grote controle uitgevoerd op uitbuiting in de binnenvaart. Sindsdien loopt een strafrechtelijk onderzoek naar een uitzendbureau in Werkendam.