Stevige rel rond boek over Belgische koning

Een nieuw boek over de Belgische koning Albert heeft nog voor verschijning tot een stevige rel geleid. Het koninklijk paleis zag zich zaterdag genoodzaakt met een verklaring afstand te nemen van de publicatie.

Indien de media correct weergeven wat er in dit boek is geschreven, bevat het werk talrijke totaal onjuiste en beledigende gegevens, aldus het paleis in een persbericht. Het koningshuis verwijst daarmee naar het boek Koningskwesties van de Belgische journalist Frederic Deborsu.

Volgens Deborsu bevat zijn publicatie een "zeer emotioneel" interview met de koning over diens familie, kinderen en geloof. Dat is op zich al opmerkelijk, stellen Vlaamse media. Een interview met de vorst is grondwettelijk onmogelijk omdat al zijn uitspraken immers gedekt moeten zijn door de regering.

Deborsu zou pas dinsdag bij de presentatie van zijn boek tekst en uitleg willen geven. Hij bestempelt het interview, dat "woord per woord" werd uitgeschreven, als primeur. Naar verluidt heeft hij het niet zelf afgenomen, maar zijn broer Christophe. Die is eveneens journalist.