Kamer: Curaçao kan onafhankelijk worden

Curaçao moet snel uit het koninkrijk stappen na de winst van Pueblo Soberano bij de verkiezingen. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders in een reactie op de verkiezingsuitslag waarin de partij van Helmin Wiels de grootste werd. Hij zegt niets meer met het eiland te maken willen hebben.

"Men heeft gekozen voor een partij die volledige onafhankelijkheid wil. Dat is ook beter voor Nederland en de Nederlandse belastingbetaler, want we hebben al veel te veel geld en energie tevergeefs in het eiland geïnvesteerd", aldus Wilders. Hij wil het kabinet woensdag oproepen om het afscheid van Curaçao snel te regelen.

Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt dat Nederland niet meer kan samenwerken met Curaçao. "Ik neem aan dat PS en MFK hun woord houden en snel een referendum organiseren over onafhankelijkheid. Nederland zal in ieder geval duidelijk moeten maken dat wij geen verantwoordelijkheid kunnen dragen voor goed bestuur op Curaçao."

Volgens Van Raak heeft twee jaar onder leiding van ex-premier Gerrit Schotte 'de onderwereld aan de macht gebracht' en heeft dat geleid tot 'een cultuur van angst en intimidatie' en 'het eiland financieel op de rand van de afgrond gebracht.' Van Raak stelde eerder al dat Schotte banden heeft met de Italiaanse maffia.

Update 16:40
Er tekent zich een ruime Kamermeerheid af voor zelfstandigheid van Curaçao. De PvdA laat bij monde van Martijn van Dam weten dat een eventuele wens in die richting gerespecteerd zal worden, schrijft de NOS. Van Dam meent wel dat het eiland moeilijk de eigen broek op zal kunnen houden. Ook de VVD zal onafhankelijkheid steunen, aldus Kamerlid André Bosman. Ten slotte benadrukt ook het CDA niet moeilijk te zullen doen. "Vandaag gevraagd, is gisteren gegeven", aldus parlementariër Madeleine van Toorenburg.