Wapenindustrie floreert onder Obama

De wapenindustrie heeft tijdens het presidentschap van Barack Obama goede zaken gedaan, ondanks voorspellingen van de National Rifle Association (NRA) vier jaar geleden dat Obama van alle presidenten in de Amerikaanse geschiedenis de president zou zijn die het meest tegen wapenbezit zou zijn.

Hoewel Obama nog weinig blijk heeft gegeven ten strijde te willen trekken tegen de verkoop van wapens, vrezen veel wapenbezitters dat Obama dat alsnog gaat doen als hij wordt herkozen. Diezelfde vrees voor strengere wapenwetten leidde in 2008 tot een piek in de wapenverkoop. Handelaren maakten enorme winsten. Maar zelfs toen duidelijk werd dat Obama van het inperken van de wapenverkoop geen speerpunt zou maken, bleef de wapenindustrie floreren.

Uit een analyse van gegevens over de staat van de wapenindustrie blijkt dat de verkoop van wapens nog steeds in de lift zit. Zozeer zelfs, dat sommige wapenfabrikanten de vraag niet kunnen bijbenen en geen nieuwe orders kunnen aannemen. Dit is terug te zien op de beurs. De aandelen van wapenfabrikanten staan er goed voor. Ook is voor het eerst in twintig jaar het aantal wapenhandelaren gestegen. De NRA, zeer machtige wapenlobby, bulkt van het geld en heeft enorme politieke invloed. Analisten menen dat de toegenomen vraag vooral aan Obama toegeschreven kan worden.

"De drijvende kracht is president Obama. Hij is het beste dat de wapenindustrie kon gebeuren", aldus analist Jim Barrett. Dan Gross, voorzitter van een vereniging tegen vuurwapengeweld, noemde het daarom des te ironischer dat de wapenlobby zich zo verzet tegen Obama. Toch is de NRA niet gerustgesteld. De NRA meent dat Obama tornt aan het Tweede Amendement van de Amerikaanse grondwet, waarin het recht op het bezitten van een wapen is vastgelegd. "Dit zijn de gevaarlijkste verkiezingen van ons leven", zei NRA-directeur Wayne LaPierre in februari.

De NRA blijft erbij dat Obama een gevaar vormt voor de wapenverkoop. "Wapenbezitters en jagers vrezen dat de regering Obama, als die voor een tweede termijn gekozen wordt en zich geen zorgen hoeft te maken over toekomstige politieke campagnes, zal proberen deze geweldige Amerikaanse vrijheid te vernietigen", zei NRA-woordvoerder Andrew Arulanandam.