Winnaar NS Publieksprijs bekend

A.F.Th van der Heijden heeft maandag de NS Publieksprijs gewonnen met zijn requiemroman Tonio. Het boek ontving 39 procent van de ruim zeventigduizend stemmen. Hij streefde de andere genomineerden Paulien Cornelisse, Esther Verhoef, Suzanne Vermeer en Simone van der Vlugt voorbij. Mart Smeets trok zijn boek over Lance Armstrong maandag terug, vanwege het dopingverleden van de wielrenner.

Van der Heijden was maandag niet bij de prijsuitreiking. Zijn vrouw nam de prijs in ontvangst. Tonio, dat gaat over de door een noodlottig ongeluk overleden zoon van de auteur, won dit jaar ook al de Libris Literatuurprijs.

Alle zes de werken, die tot de bestverkochte van het afgelopen jaar behoren, werden geselecteerd door een comité van boekverkopers en bibliothecarissen. De uitreiking van de grootste publieksprijs voor het Nederlandse boek vond plaats in de Posthoornkerk in Amsterdam.

Van der Heijden krijgt 7500 euro, een sculptuur en eersteklas reisabonnement bij de NS. Ook mag hij zijn boek voortaan de eretitel Boek van het Jaar 2012 geven. Vorig jaar ging de prijs naar Esther Verhoef. Onder de eerdere winnaars bevinden zich Herman Koch, Arthur Japin, Joris Luyendijk en Kluun.