Driekwart achter inbrekeruitspraken Teeven

Driekwart van de Nederlanders is het met staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) eens dat overlijden het beroepsrisico van een inbreker is. Twee derde zegt niet te begrijpen waarom de andere politieke partijen hier zo'n zaak van maakten, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Teeven zei in De Telegraaf dat de inbreker die dinsdag omkwam bij een vechtpartij met de bewoners van een huis in het Noord-Brabantse Diessen zelf het risico heeft opgezocht. "Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico."

Officieel is het niet de bedoeling dat staatslieden zich uitlaten over zaken waarin een rechter nog moet oordelen, maar slechts 28 procent steunt de stelling dat Teeven over dat onderwerp beter zijn mond had kunnen houden. Zes van de tien ondervraagden zijn het niet met die stelling eens.

De bewoners zijn niet opgepakt, maar als uit onderzoek blijkt dat ze buitensporig geweld hebben gebruikt kan dit alsnog gebeuren. Bijna de helft (48 procent) vindt dat zij nooit voor de rechter mogen worden gebracht en 43 procent vindt dat dit wel moet kunnen.

De opmerkingen van Teeven vielen verkeerd bij de SP en de PvdA. SP-Kamerlid Nine Kooiman stelde dat de uitspraken leiden tot eigenrichting. PvdA-Kamerlid en oud-politieman Ahmed Marcouch zei dat bestuurders zich 'heel zorgvuldig' moeten uiten over dit soort zaken.