Rechter kritisch op inbrekersuitspraak Teeven

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) had niet moeten zeggen dat de dood een 'inbrekersrisico' is. Dat zei rechter Frans Bauduin zondag in Buitenhof. Vrijdag stopte hij als vicepresident bij de rechtbank van Amsterdam. Hij deed onder meer uitspraak in de zaken rond Volkert van der G., Robert M. en de afvaldump in Ivoorkust van het schip Probo Koala.

De term inbrekersrisico nuanceert volgens Bauduin onvoldoende wat er is gebeurd. "Ik weet niet wat er is gebeurd. We hebben het hier niet over iemand die een blauw oog heeft opgelopen, maar over iemand die dood is gegaan. Dan moet je heel goed onderzoeken wat er is gebeurd."

Ook herinnerde hij eraan dat het recht op bescherming van het eigen goed al duizenden jaren oud is. "Teeven wilde eigenlijk iets algemeens zeggen, maar zei eigenlijk iets heel concreets over deze zaak." Teeven zei vorige maand in De Telegraaf dat de inbreker die omkwam bij een vechtpartij met de bewoners van een huis in het Noord-Brabantse Diessen zelf het risico had opgezocht.

Zolang geen uitspraak is gedaan dienen politici volgens Bauduin terughoudendheid te betrachten. Ze zouden zich bewust moeten zijn dat wat zij zeggen veel meer invloed heeft dan wanneer iemand in een café of in de tram iets tegen een ander zegt. "Dat geldt zeker voor de staatssecretaris."

Soms wordt volgens hem een beeld neergezet waaraan iedere nuance ontbreekt. "De politiek kan toch ook genuanceerd zijn?" Hij wees erop dat rechters rekening moeten houden de ernst van een feit, de persoon van de verdachte en de omstandigheden waaronder een misdrijf is gepleegd. Als een uitspraak eenmaal is gedaan, staat het iedereen volgens hem vrij zich hierover uit te laten.

Verder zei hij dat Nederland een streng strafrechtelijk klimaat heeft dat volledig tegemoet komt aan de wensen van Teeven. Nederland is volgens hem een veilig land, het gevoel van onveiligheid zou niet worden onderbouwd door de misdaadcijfers.

Ook op PVV-leider Geert Wilders had Bauduin kritiek. Tijdens het proces dat tegen hem werd gevoerd zei Wilders dat miljoenen mensen in Nederland terecht geen vertrouwen meer in de rechterlijke macht hebben als hij niet wordt vrijgesproken.

"Als verdachte heeft Wilders heel veel vrijheid om te zeggen wat hij wil", zei Bauduin "Maar hij had zich ook moeten realiseren dat hij tegelijkertijd toch een heel bekende en heel intelligente politicus is en in dat licht voelde ik op dat moment een uiting van wantrouwen tegen de rechterlijke macht."

Die dubbelrol van verdachte en politicus had Wilders volgens hem beter moeten scheiden. Volgens Bauduin was het de bedoeling van Wilders om de rechterlijke macht in een slecht daglicht te plaatsen.

De rechter liet zich ook uit over het vonnis van Volkert van der G., die achttien jaar cel kreeg voor de moord op Pim Fortuyn. Dat de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., levenslang kreeg valt volgens hem goed uit te leggen. "Hoe afschuwelijk en verschrikkelijk het ook was, bij Van der G. ging het alleen om de moord op een persoon. Bij B. kwamen daar twee andere belangrijke elementen bij. Hij heeft geschoten op agenten en aangezet tot terrorisme."

Verder opperde hij het idee om een algemeen vertegenwoordiger voor de rechterlijke macht in te voeren. Die zou dan bij televisieprogramma's kunnen aanschuiven om commentaar te geven op lopende rechtszaken. "Soms zie je weleens zaken waarbij het aardig zou zijn als er een rechter aan zou schuiven die op belangrijke onderdelen van de wet wijst."


Rechter kritisch op inbrekersuitspraak Teeven (Foto: Novum)