FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 oktober 2012

De Bakker wint challenger San Juan

Thiemo de Bakker heeft zondag het challengertoernooi in het Argentijnse San Juan gewonnen. De Westlander bedwong in de eindstrijd Martin Alund uit Argentinië met 6-2, 3-6 en 6-2. Voor De Bakker is het zijn derde challengerzege van dit jaar na Bercuit en Alphen aan den Rijn. Vorige week verloor hij de finale van het challengertoernooi in Belem nog.

De eerste set in San Juan begon met drie breaks voordat De Bakker als eerste zijn opslagbeurt won. Via nog een break in de vijfde game liep de Westlander uit naar een 5-1 voorsprong. Alund won vervolgens nog een servicegame, maar De Bakker liet de set niet meer glippen.

In het begin van de tweede set kregen beide mannen breakkansen, maar het lukte niet om die te verzilveren. In de achtste game lukte het de Argentijn wel en op 5-3 mocht hij gaan serveren voor de winst in het tweede bedrijf.

Nadat Alund de tweede set naar zich toe had getrokken was De Bakker weer aan zet. In de tweede game van de beslissende set had hij drie breakpunten nodig, maar uiteindelijk lukte het hem de Argentijn opnieuw te breaken.

Op 5-2 serveerde Alund om in de wedstrijd te blijven, maar kwam De Bakker met 40-0 voor. De Argentijn werkte nog een breakpunt weg, maar daarna was het alsnog de Nederlander die toesloeg.

Overzicht gekwalificeerden Afrika Cup

In Afrika werden dit weekend de returns gespeeld in de kwalificatie van de Afrika Cup. Omdat de Afrika Cup naar de oneven jaar gaat moest de kwalificatie versneld worden afgewerkt. Er was gekozen voor een twee play-off ronden. Zuid-Afrika is als gastland sowieso geplaast voor de eindfase. 

De grootste verrassing kwam van Kaapverdië die Kameroen over twee wedstrijden wist te verslaan.  In de  tabel hieronder alle gekwalificeerden en het land dat ze verslagen hebben in de play-offs. 

Gekwalificeerd Gewonnen van Uitslag na 180min Laatste deelname
Zuid-Afrika(gastland) - - 2008
Ghana Malawi 3-0 2012
Mali Botswana 7-1 2012
Zambia Oeganda 1-1 wns 2012
Nigeria Liberia 8-3 2010
Tunesië Sierra Leone 2-2* 2012
Ivoorkust Senegal 4-2 2012
Marokko Mozambique 4-2 2012
Ethiopië Sudan 5-5* 1982
Kaapverdië Kameroen 3-2 -
Angola Zimbabwe 3-3* 2012
Niger Guinea 2-1 2012
Togo Gabon 3-2 2006
Congo DR Equatoriaal Guinee 5-2 2006
Burkina Faso Centraal Afrikaanse Republiek 3-2 2012
Algarije Libië 3-0 2010

*uitdoelpunten

De loting voor de Afrika Cup is op 24 oktober in Durban. 

N-VA op kop in Antwerpen

De Vlaams-nationalistische N-VA ligt op kop in havenstad Antwerpen. Dat blijkt na telling van een zevende van alle stembureaus in Antwerpen. Zondag gingen de Belgen naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad en burgemeester.

De partij van kopman Bart De Wever heeft volgens de voorlopige resultaten zondag 38 procent van de stemmen gekregen. De stadspartij van de huidige burgemeester Patrick Janssens blijft steken op 29,4 procent. De N-VA-kopman lijkt bovendien ook meer voorkeursstemmen te hebben gekregen dan de huidige burgemeester.

Vlaams Belang van Filip Dewinter zou volgens de eerste prognoses slechts vijf van de 20 huidige zetels overhouden.

Kobayashi erkent schuld aan crash

Kamui Kobayashi heeft toegegeven schuldig te zijn aan de crash in de eerste ronde van de Grand Prix van Zuid-Korea. Dankzij de actie van de Japanner vielen Nico Rosberg en Jenson Button uit. De Sauber-coureur zelf kwam ook niet over de meet.

Kobayashi kreeg voor de actie een drive-through penalty en parkeerde na zeventien ronden zijn gehavende bolide in de pits. "Dit is een race om te vergeten. Ik had een goede start, maar toen reden we met vier wagens breed op bocht drie af. Nico zat rechts van mij en Jenson en Sergio (Perez, red.) links. Iemand raakte mijn achterband en toen was het onmogelijk om de auto onder controle te houden, maar ik moest op een gegeven moment remmen. Ik slaagde er niet in een botsing te voorkomen."

De Japanner is schuldbewust. "Het spijt me dat ik iemands race heeft verknoeid. Dat was zeker niet mijn bedoeling. Het was een zeer moeilijk moment en ik kon nergens heen, maar ik denk dat het mijn fout was. Ik ging naar de pits voor reparaties, maar de auto was te zwaar beschadigd dus moest ik na zeventien ronden opgeven."

Real-verdediger Marcelo breekt voet

Real Madrid kan vermoedelijk dit jaar niet meer over Marcelo beschikken. De linksback brak zondag in het trainingskamp van de Braziliaanse nationale ploeg in Polen zijn rechtervoet. Volgens de teamarts van de Goddelijke Kanaries staat Marcelo zeker drie maanden aan de kant. Mogelijk moet hij geopereerd worden, maar dat wordt pas na een second opinion door de teamartsen van Real duidelijk.

Marcelo liet weten 'snel' weer terug te willen zijn. Hij hoopt 'op tijd voor de Confederations Cup' volledig fit te zijn. Dat toernooi wordt volgende zomer gespeeld tussen de kampioenen van de zes continentale voetbalbonden, wereldkampioen Spanje en gastland Brazilië.

Marcelo is de vaste linksback van Brazilië onder bondscoach Mano Menezes. Die roept geen vervanger op voor de oefenwedstrijd van woensdag tegen Japan.

Professioneel gamer geschorst

De Franse pro-gamer Stephano Satouri is geschorst voor de maand oktober zonder salaris omdat hij recent wat pikante uitspraken heeft gedaan tijdens een livestream die eigenlijk privé waren, naar een vriend van hem. 

De Franse superster die onlangs nog een nieuw contract heeft gekregen bij de Evil Geniuses-organisatie heeft een 'private-message' naar een vriend van hem gestuurd genaamd: Samayan "BlinG" Kay. Daarin stond de tekst "Sam, i abused a child yesterday, 14 Year old", en ook: "i might only be intrested in milfs and kids now

Stephano heeft sorry gezegd op twitter en zei dat het niet meer dan een grap was die niet serieus hoeft genomen te worden. De sponsors daarentegen hebben laten weten dat hij deze maand is geschorst zonder salaris, daardoor mist hij DreamHack Bucharest en The GD Invitational.

Darter Van Gerwen wint World Grand Prix

Darter Michael van Gerwen heeft met een knappe comeback de World Grand Prix in Dublin op zijn naam geschreven. De Nederlander kwam in de finale terug van een 4-1 achterstand in sets tegen Mervyn King om uiteindelijk met  6-4 te winnen. Op de weg naar de finale had hij al wereldkampioen en vice-wereldkampioen Adrian Lewis en Andy Hamilton verslagen. 

Van Gerwen begon moeizaam aan de wedstrijd. De openingsdubbels wilden niet vallen. Tijdens de World Grand Prix moet je de leg openen en finishen met een dubbel. Bij King liepen de dubbels wel en liep eenvoudig uit naar een 3-0 voorsprong. 

In de vierde set begon het wel te lopen bij Van Gerwen en kon zijn eerste set binnenslepen. In de drie sets die volgden gaf Mighty Mike slechts één leg weg. In de negende set kwam King op 2-0 voor en kreeg kansen om de set binnen te halen, maar hij miste op tops. Van Gerwen wist de set wel te pakken om voor het eerst in de partij voor te komen. 

Mighty Mike sloot de spannende partij tegen King af met een knappe finish van 135. De 23-jarige darter uit Boxtel mag door deze overwinning 100.000 Engelse pond bijschrijven, een kleine 125.000 euro. Van Gerwen is dit jaar sowieso goed bezig door vier vloertoernooien te winnen en mag zich nu de beste Nederlandse darter bij de PDC noemen. 

[Upd] Recordpoging hoogste parachutesprong geslaagd

De Oostenrijkse 'superparachutist' Felix Baumgartner is zojuist begonnen aan zijn opzienbarende recordpoging. Hij wil als eerste mens de geluidsbarrière doorbreken, door zich van enorme hoogte in vrije val richting aarde te storten.

Baumgartner is in een 230 meter hoge heliumballon met daaronder een ruimtecapsule op weg naar ruim 36 kilometer hoogte. Daar stapt de in een speciaal drukpak gehulde Baumgartner uit de capsule.

Baumgartner moest zijn recordpoging in New Mexico eerder enkele malen afbreken door de weersomstandigheden.


Rechtstreekse beelden van de recordpoging (streaming)

Update 18.25 uur:
Baumgartner heeft inmiddels een hoogte van ruim 17 kilometer bereikt. Dat betekent dat hij zich nu in de stratosfeer bevindt. Momenteel doet hij een aantal veiligheidstests onder instructie van Joe Kittinger, de huidige recordhouder.

Update 18.35 uur:
De capsule heeft de zogenoemde Armstrong-grens bereikt. Dat houdt in dat de luchtdruk vanaf nu zo laag is dat de lichaamsvloeistoffen van een persoon zonder bescherming spontaan zouden gaan koken. De ballon bevindt zich momenteel op 20 kilometer hoogte.

Update 18.55 uur:
De wind bleek sterker dan verwacht, waardoor de capsule verder oostwaards gekomen is dan oorspronkelijk gepland. Daarom is er inmiddels al enkele keren ballast gedumpt. Daardoor stijgt de capsule sneller. Inmiddels is de capsule zo hoog gekomen dat er van wind nauwelijks meer sprake is. Voor Baumgartner verandert de kleur van de lucht nu langzaam van blauw naar zwart. De ballon bereikt over enkele minuten een hoogte van 25 kilometer.

Update 19.15 uur:
Baumgartner is nu hoger dan Joe Kittinger was toen hij in 1960 het vorige record vestigde. Kittinger sprong vanaf 31.333 meter.

Update 19.30 uur:
Een probleem met de vizierverwarming dat bij de veiligheidschecks ontdekt werd, is nog niet opgelost. In de capsule is dat geen probleem, maar tijdens de sprong zelf zou dat ernstige consequenties kunnen hebben. Baumgartner is nu op ruim 34,5 kilometer hoogte. Wanneer hij een hoogte van 36 kilometer heeft bereikt, zal hij uit de capsule springen.

Zojuist heeft Baumgartner overigens het record van de hoogste bemande ballonvlucht ooit verbroken.

Update 19.45 uur:
Baumgartner is nu al op een hoogte van bijna 39 kilometer. Veel hoger zal de ballon niet kunnen komen. Dat is hoger dan de oorspronkelijk geplande springhoogte. Baumgartner maakt zich op dit moment klaar om te gaan springen. Nu worden nog de laatste checks gedaan. Daarnaast wordt de zuurstofvoorziening van Baumgartners pak ingeschakeld.

Update 20.07 uur:
Baumgartner heeft zojuist de deur van de capsule geopend en is vanaf een hoogte van 39.068 meter aan de hoogste vrije val ooit begonnen.

Update 20.16 uur:
Zojuist is Felix Baumgartner veilig geland. Meerdere nieuwe wereldrecords zijn gevestigd.

Update 22.40 uur:
Baumgartner heeft toch als eerste mens zonder mechanische hulpmiddelen de geluidsbarrière doorbroken. Tijdens zijn vrije val bereikte hij een snelheid van ruim 1300 kilometer per uur. Dat is mach 1,2. Ruim sneller dan de snelheid van het geluid.

Op dit moment geeft hij samen met enkele anderen die de records mede mogelijk hebben gemaakt een persconferentie.

Ik hoef alleen nog maar dood te gaan

Mijn buik rommelt en ik ruft van me af alsof mijn leven ervan afhangt. Mijn lippen hebben last van de herfst en kou, waardoor ze nu rood, schraal en erg pijnlijk zijn. Mijn hoofd lijkt op het moment onderdak te bieden aan een kudde olifanten die de klompendans doet. Al mijn gewrichten doen pijn en mijn spieren doen er niet voor onder. Totaal lusteloos lig ik op de bank, ik hoef alleen nog maar dood te gaan, rot ben ik al.

Xbox 360 vijftig dollar goedkoper, nieuwe bundels aangekondigd.

Microsoft heeft besloten om in Amerika een prijsverlaging van vijftig dollar op de Xbox 360 door te voeren. Dit is te merken in de nieuwe "Holiday Bundles".

Meerdere grote ketens, zoals GameStop, Best Buy, Amazon en Target, zijn op het moment de schappen aan het vullen met de bundels, voor maar liefst 50 dollar minder dan de gebruikelijke prijs.

De bundels beginnen op $249.99, en hebben verschillende opties met een 4GB console of 250GB console, een selectie aan games en een Kinect-pakket. Er is ook een $349,99 bundel beschikbaar, deze zal een 250GB console, Kinect met Kinect Adventures, Carnival Games en drie maanden Xbox Live Gold bevatten.

Over een eventuele komst naar de andere continenten is nog niets bekend.

Tiener bekent video Anonymous te hebben gemaakt

Een 16-jarige jongen heeft bij de politie bekend de maker te zijn van de YouTube-video waarmee een hackersaanval werd aangekondigd. Rechercheurs zijn zondagochtend bij de jongen thuis op bezoek gegaan om zijn verhaal te horen. De jongen heeft spijt betuigd en is niet aangehouden, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zondag.

In het filmpje, dat afgelopen week op YouTube werd gezet, werd een cyberaanval van het script kiddies-collectief Anonymous aangekondigd op de sites van onder meer KPN, Ziggo, Tele2, UPC en Stichting Brein. Daarop namen de bedreigde providers en het Nationaal Cyber Security Center in Den Haag extra maatregelen. De aanval zou zaterdag plaatsvinden, maar bleef uit. Het KLPD liet eerder weten uit te gaan van een eenmansactie, hetgeen de jongen zondag bevestigde.

De video werd geplaatst in naam van 'hackersgroep' Anonymous, maar die bleek niets met de bedreiging te maken te hebben. Anonymous nam eerder al afstand van de aankondiging.


Tiener bekent video Anonymous te hebben gemaakt

DmC: Devil May Cry online-demo op komst

Capcom, de ontwikkelaar van de Devil May Cry-serie, is van plan om een online-demo van DmC: Devil May Cry uit te brengen, om de fans een kans te geven om de nieuwe look van Dante uit te proberen. Capcom heeft nog geen datum voor de demo bevestigd, maar het is zeker dat de demo naar de Xbox 360 en de PlayStation 3 komt. Capcom heeft nog niets gezegd over een pc-demo.

Mundus, de bad-guy van het eerste Devil May Cry-spel, keert terug als de heerser van de onderwereld iDmC. De Demon King vormt een team met een ander karakter uit het verleden, Vergil. De spelers leren meer over Dantes ouders in DmC en er zullen, na het uitspelen, meerdere "novelty modes" beschikbaar zijn.  De pc-versie van DmC draait op 60FPS, en de console-versies zullen op 30FPS je televisie verlichten.

 

Van Haaren vervangt Clasie bij Jong Oranje

Ricky van Haaren vervangt Jordy Clasie in de selectie van Jong Oranje. Dat neemt het morgen op tegen Jong Slowakije in de tweede play-offwedstrijd voor het EK in Israël. Het verdedigt er een 2-0 voorsprong.

Clasie moest vervangen worden omdat hij door bondscoach Louis van Gaal bij het grote Oranje werd gehaald. Van Haaren kreeg vervolgens van Cor Pot de voorkeur boven Vitesse-speler Davy Pröpper. "Van Haaren speelt bij VVV elke week. Bovendien vind ik hem meer een type spelverdeler," aldus Pot.

Pot heeft alle vertrouwen in een goede afloop van het duel morgen. "Ik heb het idee dat de spelers er klaar voor zijn. Ik verwacht dat ze beter bij de les zijn dan in Slowakije." Zijn ploeg had toen al na zeven seconden achter kunnen komen, en het was aan doelman Jeroen Zoet te danken dat Nederland goed weg kwam. "Dat gaf wel aan dat Slowakije niet zo zwak was, als werd gedacht. Het wordt geen walk-over. We moeten weer aan de bak."

Mocht Nederland het EK halen kan Pot rekenen op flink wat versterkingen. Iernationals als Kevin Strootman, Leroy Fer, Bruno Martins Indi, Luciano Narsingh en Ricardo van Rhijn hebben de leeftijd om op het EK te mogen spelen en hebben aangegeven dit ook graag te willen. Dat het dan ten koste gaat van spelers die voor de kwalificatie gezorgd hebben is dan maar zo volgens Pot. "Er is geen plek voor sentiment op dit niveau. Het gaat er om dat de beste spelers naar het EK gaan. Als je beter bent dan een ander, ga je mee. Het lijkt me logisch dat als ik zulke jongens kan meenemen, ze ook spelen."

Golfer Derksen zestiende in Portugal

Golfer Robert-Jan Derksen is dankzij een goede slotronde gedeeld zestiende geworden op de Portugal Masters. De Nederlander liep een slotronde van 66 slagen (-5) en kwam hiermee uit op een totaal van 278 slagen (-6). Het leverde hem 26.000 euro op.

Shane Lowry ging er mede dankzij een eagle op de elfde hole met de hoofdprijs van 375.000 euro vandoor. De Ier eindigde met een totaal van 270 slagen (-14), één slag voor Ross Fisher die op de laatste hole zijn kans op de zege verspeelde. Michael Campbell bezette plaats drie, voor Bernd Wiesberger die de slotronde als leider in was gegaan.

Occupy-hippies bezetten altaar in kerk Londen

Enkele neohippies van de Occupy-beweging in Londen hebben zich zondag tijdens een kerkdienst vastgeketend aan de kansel in de St. Paul's kathedraal. De actie viel samen met de eerste verjaardag van het inmiddels opgedoekte protestkamp voor het kerkgebouw.

De groep publiceerde foto's op internet van vier vrouwen rond de kansel die een bord omhoog hielden met de tekst 'jaag de geldwisselaars de tempel uit'.

De Occupy-beweging protesteerde tegen excessen van het kapitalisme en maatschappelijke ongelijkheid. De actievoerders sloegen op 15 oktober 2011 hun kamp op bij de kathedraal nadat zij waren weggejaagd bij de nabijgelegen London Stock Exchange. Na een verloren juridische strijd met de lokale autoriteiten besloten zij het kamp in februari te ontmantelen.


Actie Occupy London in St. Paul's Cathedral (Foto: Novum)

Arrestatieteam uren zoet met aanhouding in Tilburg

Het arrestatieteam van de politie heeft zondagmiddag uren geprobeerd een 43-jarige man aan te houden die zich op de zolder van zijn woning in Tilburg had verschanst. De man had eerder ernstige dreigementen geuit tegen buurtbewoners. Nadat de brandweer een gat in het dak had gemaakt, kon de man rond 19.30 uur worden aangehouden, meldt een woordvoerder van de politie.

De Tilburger is een bekende van de politie en staat te boek als gewelddadig en onvoorspelbaar. Om die reden werd het arrestatieteam rond 16.00 uur ingeroepen voor de aanhouding van de man in de woning aan de Willem Knuttelstraat.

Toen de inzet van onderhandelaars geen oplossing bood, werd de brandweer erbij gehaald. De verdachte is daarop aangehouden, met een hoogwerker naar beneden gebracht en vastgezet. De man was niet gewapend.


Arrestatieteam uren zoet met aanhouding in Tilburg (Foto: Novum)

Vrouw overlijdt tijdens halve marathon Eindhoven

Tijdens de halve marathon in Eindhoven is zondagmiddag een 39-jarige deelneemster uit Reusel overleden. Dat bevestigt de organisatie van de Marathon Eindhoven, meldt Omroep Brabant.

De vrouw raakte rond 15.00 uur onwel in de Zwaanstraat. De vrouw liep de halve marathon samen met haar moeder, die niet in de gaten had dat de vrouw in elkaar zakte. Een andere deelnemer ving de vrouw op en reanimeerde haar.

Volgens de organisatie waren de hulpdiensten binnen vijf minuten ter plaatse om de reanimatie over te nemen maar dat mocht niet meer baten. De organisatie laat weten 'verschrikkelijk te zijn geschrokken van dit tragische nieuws'.

Vlaams-nationalistische NV-A boekt winst

De Vlaams-nationalistische partij NV-A van Bart De Wever heeft zondag flinke winst behaald in de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. In Antwerpen ging De Wever zelf met 38 procent aan de leiding, vergeleken met 28 procent voor de zittende burgemeester Patrick Janssens.

In de verkiezingen konden zondag zo'n 7,8 miljoen Belgen hun stem uitbrengen. De verkiezingen werden beschouwd als een graadmeter voor de mate waarin Vlaanderen autonomie zal proberen te bewerkstelligen.

De Wever zelf heeft er geen geheim van gemakt dat hij de landelijke uitstraling van de verkiezingen belangrijk vindt. Hij heeft kritiek op de Belgische premier Elio Di Rupo, een Waalse socialist, wiens beleid de Vlaamse belastingbetaler te veel geld zou kosten.

Zes jaar geleden was de NV-A bij de gemeentelijke verkiezingen een partij in opkomst, maar bij de landelijke verkiezingen in 2010 was zij al uitgegroeid tot de grootste in Vlaanderen. De opstelling van De Wever in de formatiebesprekingen was de voornaamste reden dat België 541 dagen zonder regering zat, omdat hij vergaande concessies verlangde voor Vlaamse autonomie.

De winst van de NV-A ging zondag vooral ten koste van het Vlaams Belang. "Wij zagen onze kiezers naar de NV-A vluchten", zei VB-parlementariër Gerolf Annemans.


Vlaams-nationalistische NV-A boekt winst (Foto: Novum)

Kreder krijgt contract en wint

Wesley Kreder rijdt de komende twee jaar voor Vacansoleil. De 22-jarige geboren Leidenaar maakte als stagiair voor de Nederlandse ploeg veel indruk. Zondag schreef hij de Ronde van de Vendée op zijn naam. Hij is de neef van Michel en Raymond Kreder, die beiden bij Garmin-Sharp hun koersen rijden.

Kreder kwam zondag in de Vendée vier kilometer van de finish alleen voorop te zitten. "Ik besefte me pas in de laatste paar honderd meter dat ik ook kon gaan winnen." Ploegmanager Daan Luijkx zag het contract voor Kreder als een beloning voor zijn sterke rijden van de afgelopen weken. "Wesley liet zien het niveau bij de profs aan te kunnen."

Rus treft Hantuchova in Luxemburg

Arantxa Rus neemt het in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Luxemburg op tegen Daniela Hantuchova. Dat heeft de loting zondag uitgewezen. Bij winst is de Belgische Kirsten Flipkens of Sabine Lisicki (5) uit Duitsland de volgdende opponente van de Monsterse.

Kiki Bertens werd in het groothertogdom aan een qualifier gekoppeld. De Wateringse kan bij winst Roberta Vinci, de nummer een van de plaatsingslijst tegenkomen. Dan moet de Italiaanse wel eerst afrekenen met de Wit-Russin Olga Govortsova.

Bij het ATP-toernooi in Moskou neemt Igor Sijsling het in de eerste ronde ook op tegen een qualifier. Als de Amsterdammer wint is Andreas Seppi zijn tegenstander in de tweede ronde. De Italiaan is als tweede geplaatst en heeft daarom een vrijstelling in de openingsronde.

In Rio de Janeiro speelt Thiemo de Bakker in de eerste ronde van het challengertoernooi tegen de Duitser Julian Reister. Thomas Schoorel is aan de Braziliaan Thiago Alves (5) gekoppeld. Als de Nederlanders winnen staan ze in de tweede ronde tegen elkaar.

[EHL] Hockeyers Rotterdam gelijk tegen Berlijn

De hockeyers van Rotterdam hebben hun tweede wedstrijd in de eerste ronde van de Euro Hockey League met 2-2 gelijkgespeeld tegen Berliner HC. Rotterdam had vrijdag nog met 13-0 gewonnen van Grange HC uit Schotland. Omdat de Duitsers zaterdag ook van Grange wonnen (8-0) was Rotterdam al zeker van het behalen van de tweede ronde.

Berliner HC kwam in de eerste periode op voorsprong, maar via Jeroen Hertzberger sloeg Rotterdam snel terug. In de derde periode zette Nick Wilson met zijn doelpunt Rotterdam op voorsprong, maar die wist de ploeg niet vast te houden.

Eerder zondag had ook Amsterdam de tweede ronde van het Europese hockeytoernooi al bereikt. De hoofdstedelingen verloren zaterdag en speelden zondag gelijk, maar dat was toch voldoende.

Massa: "Beter resultaat kon niet"

Felipe Massa lijkt precies op tijd in vorm te zijn om zijn contract bij Ferrari verlengd te krijgen. Na zijn tweede plaats vorige week in Japan voegde de Braziliaan hier vandaag een vierde stek in Zuid-Korea aan toe. Mede door deze resultaten wist Ferrari McLaren te passeren voor de tweede plaats in het constructeurskampioenschap.

Massa laat aan ESPNF1 weten tevreden met de vierde plaats te zijn. "Ik heb namelijk het gevoel dat ik niet meer had kunnen doen dan dit. Volgens mij heb ik er alles aan gedaan, want ik was de hele race lang snel onderweg en heb een aantal jongens kunnen inhalen."

"Ook op de momenten dat ik in mijn eentje rondreed, heb ik bovendien het maximale uit mijn auto weten te persen. De auto was vandaag overigens ook behoorlijk competitief. Ik denk zelfs dat een podiumplek qua tempo mogelijk was geweest en dat we misschien ook Mark Webber nog hadden kunnen bedreigen, maar ik ben alsnog blij met dit resultaat en mijn eigen prestatie."

Vukcevic buiten levensgevaar

De toestand van Boris Vukcevic is niet langer levensbedreigend. De speler van TSG 1899 Hoffenheim raakte twee weken geleden zwaargewond toen hij met zijn auto frontaal in botsing kwam met een vrachtwagen. Vukcevic wordt nog wel kunstmatig in coma gehouden.

"We zijn enorm blij voor Boris en zijn familie", aldus hoofdtrainer Markus Babbel. "We weten dat de weg nog lang is, maar dit nieuws geeft ons kracht. Het zorgt er ook voor dat we ons vizier weer wat meer kunnen richten op de Bundesliga. Voor ons en voor Vukcevic."

Kameroen blundert, KaapverdiŽ mag debuteren op Afrika Cup

Kameroen kan een streep zetten door de Afrika Cup van 2013. Het land won de return thuis wel van Kaapverdië met 2-1, maar omdat zes weken geleden in Kaapverdië met 2-0 werd verloren zijn De ontembare Leeuwen uitgeschakeld. Kaapverdië zal debuteren op de Afrika Cup. 

De voetbalbond van Kameroen had al ingrepen gedaan na de heenwedstrijd. Jean-Paul Akono werd voor de beslissende wedstrijd aangesteld als nieuwe bondscoach in de hoop alsnog kwalificatie te realiseren. Ook Samuel Eto'o, die eerder nog bedankte voor het nationale elftal, werd weer van stal gehaald.

Maar de veranderingen binnen de ploeg hadden geen effect. Kaapverdië, een eilandengroep met minder dan 500.000 inwoners, kwam in Kameroen al na 22 minuten op voorsprong dankzij een vrije trap van Almeida. De tegentreffer hield in dat Kameroen in het restant van de wedstrijd nog vier keer moest scoren en geen enkel doelpunt meer tegen mocht krijgen.

Achille Emana zorgde na een half uur spelen nog wel voor de 1-1, maar daarna stokte de doelpuntenproductie. Kameroen kreeg de nodige kansen, maar deze werden niet benut. Fabrice Olinga scoorde in de blessuretijd nog 2-1. Dat doelpunt kwam veel te laat.

Kameroen, waar ook speler van Heracles Willy Overtoom zijn interlands voor speelt, moet voor de  tweede achtereenvolgende keer het hoofdtoernooi van de Afrika Cup missen. Voor Kaapverdië, waar onder meer Spartaspeler Toni Varela en Guy Ramos van RKC Waalwijk voor uitkomen, is het de eerste keer in de historie dat de eindronde van het Afrikaanse landentoernooi wordt bereikt.

Castaignos wilde naar Feyenoord

Luc Castaignos had afgelopen zomer zijn zinnen gezet op een terugkeer bij Feyenoord. De aanvaller verruilde in 2011 de Rotterdamse club voor Internazionale, maar keerde na een leerjaar terug naar Nederland. Ditmaal streek hij bij FC Twente neer.

Castaignos sprak met RTV Rijnmond. "Het eerste wat ik wilde was verhuurd worden aan Feyenoord. Inter wilde niet meewerken aan een verhuurperiode. Toen kwam verkoop aan de orde. Opnieuw ben ik naar Feyenoord gegaan, naar technisch directeur Martin van Geel. Hij vertelde mij dat de club mij niet kon betalen. Dan moet ik ook door met mijn leven. Ik ben Feyenoord dankbaar voor alles, omdat ik ook door Feyenoord grotendeels sta waar ik nu sta. Maar nu ben ik speler van FC Twente."

Corruptie verpest economisch herstel ItaliŽ

Diefstal van publieke gelden door Italiaanse politici neemt ongekende vormen aan. Dat heeft de Italiaanse minister van justitie Paola Severino zondag gezegd. Volgens Severino is corruptie 'zeer wijdverbreid door grote politieke zwakte'.

Bij verschillende regionale regeringen zijn corruptieonderzoeken gaande, waaronder bij die van Rome en Milaan. Meerdere politieke partijen hebben te maken met corruptieschandalen.

Tegelijkertijd verlangt het zakenkabinet van premier Mario Monti zware offers van de bevolking om niet ten onder te gaan in de economische crisis.


Minister: corruptie in Italië neemt toe (Foto: Novum)

Massale steunbetuiging Pakistan aan Malala (14)

Tienduizenden mensen zijn zondag in de Pakistaanse stad Karachi de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan de 14-jarige Malala Yousafzai. Zij werd vorige week door een Talibanstrijder in haar hoofd geschoten, omdat ze de wandaden van de Taliban aan de kaak had gesteld en zich inzette voor onderwijs voor meisjes. Ze overleefde de aanslag en gaat volgens artsen langzaam maar zeker vooruit.

De demonstratie is de grootste sinds Malala en twee klasgenoten afgelopen dinsdag werden neergeschoten. De mars was georganiseerd door de machtigste politieke partij in Karachi, de Muttahida Quami-beweging. Partijleider Altaf Hussain, die in zelfverkozen ballingschap in Londen zit, sprak de menigte per telefoon toe. Hij noemde de Talibanstrijders die Malala neerschoten 'beesten' en zei dat de aanslag een aanval is op 'de ideologie van Pakistan'.

De betogers droegen afbeeldingen van de tiener en spandoeken waarop haar moed werd geprezen.


De meeste betogers wilden niet herkenbaar in beeld (Foto: Novum)

Eisen NMa aan reisinformatie veel strenger

De eisen die de NMa aan de overdracht van de reisinformatie naar de NS stelt, blijken veel strenger dan tot nu toe bekend was. De NS moet de andere vervoerders stevige boetes betalen als de informatie onvoldoende is. Ook worden er boekhoudregels opgelegd omdat de NS niet kon aantonen dat de kosten van de reisinformatie aan derden eerlijk zouden worden doorberekend.

Naar aanleiding van de zienswijze die reizigersclub Voor Beter OV had ingediend, heeft de NMa deze voorwaarden verbonden aan de overdracht van de reisinformatie van ProRail naar NS.

Voor Beter OV vond dat de kwaliteit en eerlijke tarieven van de reisinformatie voor andere vervoerders dan de NS in eerste instantie onvoldoende waren gewaarborgd, met slechtere reisinformatie en concurrentievervalsing als mogelijke gevolgen. De NMa is het daarmee dus eens. Liefhebbers lezen het complete besluit van de NMa hier.

Politie treedt op tegen Project X-feest in Venray

De politie heeft zaterdagavond in Venray opgetreden tegen zo'n veertig jongeren die zich hadden verzameld voor een project X-feest in het centrum. Daarbij werden vijf jongeren aangehouden, meldt de politie zondag. Een 17-jarige jongen uit Venray die via Twitter had opgeroepen tot het feest, werd zaterdagmiddag al aangehouden.

Na de opruiende teksten op Twitter was de politie extra alert in het centrum van Venray. Toen de jongeren rond 22.00 uur op het Schouwburgplein met bierflesjes gooiden greep de politie in. Vier jongens van 16 en 17 jaar en een 18-jarige man uit Venlo die met flessen hadden gegooid werden daarbij aangehouden. De overige jongeren verlieten het centrum op grond van een samenscholingsverbod van de politie. Het aangehouden vijftal is meegenomen naar het bureau en mocht zondag in de loop van de dag weer naar huis.

Tegen de 17-jarige jongen die opriep tot het Project X-feest wordt proces-verbaal opgemaakt. Hij gaf aan geschrokken te zijn en niet te hebben voorzien dat zijn tweet zulke gevolgen kon hebben. Daaruit zou opgemaakt kunnen worden dat de jongen een ernstige verstandelijke beperking heeft.

Iron Mans Favreau regisseert racefilm met Reynolds

Jon Favreau regisseert Ryan Reynolds in de racefilm Battle For Bonneville. De rolprent van de Iron Man-regisseur met de Green Lantern-acteur in de hoofdrol gaat over autocoureurs en halfbroers Art en Walt Arfons.

De twee waren elkaars rivalen op het parcours, totdat ze besloten hun krachten te bundelen. Dat leidde er onder er meer toe dat ze drie keer het snelheidsrecord over land op hun naam schreven. Productiemaatschappij New Regency staat op punt Battle For Bonneville binnen te halen, schrijft de Amerikaanse film- en tv-website Deadline.

Het verhaal van Art en Walt Arfons is door Dan Gilroy in scriptvorm gegoten. De scenarist was eerder verantwoordelijk voor onder meer het script van het dit jaar verschenen The Bourne Legacy. De film werd geregisseerd door zijn broer Tony Gilroy.


Iron Mans Favreau regisseert racefilm met Reynolds (Foto: Novum)

Turkije weert burgervluchten SyriŽ

Turkije heeft zijn luchtruim gesloten voor Syrische burgervluchten. Dat heeft de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu zondag gezegd. Davutoglu zei dat daartoe is besloten, omdat het Syrische regime burgervluchten 'misbruikt' om militaire uitrustingen te vervoeren.

Syrië is zaterdag van de beslissing op de hoogte gebracht, aldus Davutoglu.

Eerder deze week onderschepte Turkije een Syrisch passagiersvliegtuig dat op weg was van Moskou naar Damascus. Boven Turkije werd het vliegtuig gedwongen te landen. Aan boord van het vliegtuig zouden militaire uitrustingen zijn gevonden.

Zaterdagavond zei Syrië dat Turkse burgervluchten niet langer worden toegestaan in het Syrische luchtruim. Davutoglu zei zondag dat 'dat Syrische bericht voor ons geen waarde heeft'.


Turkije sluit luchtruim voor burgervluchten Syrië (Foto: Novum)

Pang bezorgt Dutch Open weer eens Nederlandse winnaar

De Dutch Open heeft voor het eerst in 76 jaar weer eens een Nederlandse winnaar gekregen. In een volledig Nederlandse finale was badmintonner Eric Pang te met 21-14 en 21-10 sterk voor Dicky Palyama. Daarmee werd de Utrechter de opvolger van Edward den Hoed, die het toernooi ruim driekwart eeuw geleden op zijn naam schreef.

Gaandeweg het toernooi sneuvelde de ene na de andere favoriet, waardoor de als zevende en achtste geplaatste Pang en Palyama overbleven. De zege in twee sets gaf Pang hoop richting de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, waar hij over vier jaar hoopt te debuteren. "Ik ben dertig nu, maar deze week heb ik echt mezelf verbaasd. Dus wie weet wat er mogelijk is als ik volledig fit ben", zei Pang, die naar eigen zeggen fysiek gezien op de helft van zijn kunnen zit.

Judith Meulendijk slaagde er niet in met een overwinning afscheid te nemen van het internationale podium. De 34-jarige Helmondse verloor de finale van de Tsjechische Kristina Gavnholt: 21-14, 13-21 en 17-21. De wisselvalligheid brak haar op. "Ik heb soms goed gespeeld, soms wat minder", zei ze. Tegen Gavnholt maakte ze na een flitsend begin te veel fouten. "Ik had een superstart, maar daarna nam zij het initiatief over."

Oranje onder 19 sluit kwalificatie foutloos af

Oranje onder 19 sloot zijn kwalificatie foutloos af door gastland Polen met 3-1 te verslaan. Nick de Bondt was de held van de middag door pas in de laatste minuten van de wedstrijd de winnende treffers te maken. 

Na de simpele zeges tegen Malta (5-0) en San Marino (4-0) was plaatsing voor de Eliteronde al binnen en ging het tegen gastland Polen alleen nog om de groepswinst. Onder 19 liet er in Wronki geen misverstand over bestaan wie de betere van de twee was. Het krachtsverschil werd pas in de slotfase in de score uitgedrukt, door De Bondt. "Twee fantastische treffers", zag KNVB-coach Wim van Zwam.

Eerst schoot de Ajax-aanvaller de bal vanuit de stuit vanaf de zestien fraai in het Poolse doel. Niet veel later bekroonde De Bondt een counter met een hoog schot in de korte hoek. Met zijn doelpunten voorkwam hij een teleurstellend 1-1 gelijkspel. "Daar zouden we onszelf tekort mee hebben gedaan", vond Van Zwam. "We hebben veel kansen onbenut gelaten."

Anass Achahbar maakte in de eerste helft zijn vijfde treffer van dit minitoernooi door in de rebound toe te slaan, na een poging van Kyle Ebecilio. Onder 19 kreeg via onder anderen Achahbar en Brahim Darri kansen op meer, maar liet deze liggen. Aan de andere kant prikte Mariusz Stepinski, halverwege de tweede helft, wel raak. De 1-1 bleef lang op het bord staan, tot de ingevingen van De Bondt.

De eliteronde zal in het voorjaar van 2013 worden afgewerkt. De winnaars van de eliteronde zullen deelnemen aan het EK volgend jaar juli in Litouwen.

Scarlett Johansson is weer vrijgezel

Goed nieuws voor dromende mannen! Scarlett Johansson en haar vriend Nate Naylor hebben een punt gezet achter hun relatie. De 38-jarige reclameman zou inmiddels weer al zijn bezittingen uit de New Yorkse woning van de 27-jarige actrice hebben gehaald, schrijft de Britse krant Daily Mail.

"Ze woonden nooit echt officieel samen, maar Nate heeft al zijn spullen weggehaald en teruggebracht naar zijn appartement", beweert een bron. De breuk zou bovendien niet vreedzaam zijn verlopen.

Helaas is er ook slecht nieuws voor dromende mannen. Reden voor het stuklopen van de relatie is naar verluidt namelijk acteur Jared Leto. Johansson en haar 40-jarige ex werden vorige maand hand in hand gespot. Zowel de actrice als haar woordvoerders laten weten dat de twee 'slechts vrienden' zijn.

Lichaam vermiste man gevonden in Limburgs kanaal

De politie heeft zondag in een kanaal bij het Limburgse Beringe het lichaam aangetroffen van een sinds zaterdagochtend vermiste man. Het gaat om een 23-jarige man uit Goirle. De politie sluit niet uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

Het stoffelijk overschot werd rond het middaguur aangetroffen in het kanaal. Dat gebeurde tijdens een zoektocht die familie en vrienden in samenwerking met de politie waren gestart naar aanleiding van de vermissing.

Forensisch onderzoek moet uitwijzen of de man is omgekomen door een misdrijf.

Piemelzuiginstemming maakt rabbi's boos

Sam en Moos zijn weer eens boos. Deze keer gaat het niet om een verbod op het verminken van kinderen, een verbod op dierenmishandeling, of zelfs ook maar een winkel met een discutabele naam. Nee, deze keer zijn de Uitverkorenen boos omdat de overheid eist dat ouders schriftelijk instemmen met de besnijdenis van hun kind.

Vanaf 21 oktober eist New York City namelijk dat alle ouders voor de besnijdenis een papiertje tekenen. Dit papiertje vraagt of de ouders er mee akkoord gaan dat ze hun kind blootstellen aan gevaren als herpes simplex en andere besmettelijke ziekten. Het is de bedoeling dat de mohel, degene die besnijdt, dit papier een jaar lang bewaart en bij navraag kan tonen aan inspecteurs.

Dit is bij sommige joden in het verkeerde keelgat geschoten, en daarom doen ze een beroep op een oeroude Amerikaanse traditie: de rechtszaak. Volgens een hele resem aan belangengroepen, en drie individuele rabbijnen, is het namelijk helemaal niet bewezen dat besnijdenis een gevaar oplevert.

Woordvoerder Hank Sheinkopf zegt: "De gemeentelijke gezondheidszorg zit er niet alleen langs wat betreft metzitzah b'peh [besnijdenis, red], het probeert foute meningen op te dringen aan de inwoners van New York City. Door een publieke campagne van intimidatie te beginnen, die private personen dwingt overheidspropaganda te verspreiden, hakken ze aan de wortels van onze democratie."

Bij gelovigen is het altijd een beetje de vraag wat ze onder 'bewijs' verstaan. Zo ook in deze zaak, want de gemeente heeft wel degelijk sterke argumentatie gegeven: van 2004 tot 2011 waren er 11 bewezen gevallen waarin kinderen herpes simplex opliepen doordat de mohel de wond stelpte door eraan te zuigen. Van die kinderen zijn er twee bezweken, en minstens twee andere hebben hersenschade opgelopen.

"De ouders van sommige van deze kinderen zeiden dat ze helemaal niet wisten dat een rabbijn aan de penis van hun pasgeboren zoon zou zuigen," zo staat te lezen in het wetsvoorstel. Commissaris van Volksgezondheid van New York City voegt daaraan toe: "De belangrijkste verplichting van de stad is om de kinderen te beschermen: daarom is het belangrijk dat ouders de risico's van zo'n handeling kennen." Vandaar stelt hij dat het wetsvoorstel 'wettelijk, gepast en nodig' is.

Doden bij moskeebestorming Nigeria

Mannen bewapend met geweren en machetes hebben zondag een moskee in het noorden van Nigeria bestormd en hebben daarbij zeker 20 mensen gedood. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

Het is nog onduidelijk hoeveel doden en gewonden er precies zijn gevallen bij de aanval op de moskee in Dogo Dawa, een dorp in de staat Kaduna. Politie en leger hebben de toegang tot het gebied afgesloten.

Volgens de lokale activist Shehu Sani lijkt het te gaan om geweld tussen islamitische landbouwers en islamitische nomadische veehoeders. Er is vaker sprake van spanningen tussen beide groepen, hoewel dat zelden in zoveel geweld uitmondt.

Technische problemen zitten Hamilton wederom dwars

Het zit Lewis Hamilton in de Formule 1 in de laatste weken niet mee. De Brit werd vorige week dankzij een kapotte achterwielophanging in Japan slechts vijfde. Vandaag in Zuid-Korea begaf de stabilisatorstang het, waardoor de McLaren met balansproblemen kampte en de wereldkampioen van 2008 niet verder kwam dan een tiende stek.

"Ik ben uitgeput. Na de race hoorde ik pas dat ik vanaf de tweede stint met een kapotte stabilisatorstang rondreed. Het was wel veilig om door te gaan, maar het was zo moeilijk om de juiste snelheid te vinden. De balans was elke bocht anders en de auto gleed alle kanten op, waardoor de banden enorm sleten en we gedwongen werden een derde keer te stoppen."

"Tegen het einde pikte ik ook nog wat kunstgras op en dat bleef de laatste paar ronden aan mijn sideboard hangen. De diffuser werkte daardoor niet meer goed en ik had geen neerwaartse druk aan de achterkant. De tiende plek was dus ontzettend zwaarbevochten."

Hamilton staat door alle problemen in het kampioenschap vierde met 153 punten, 62 punten achter kampioenschapsleider Sebastian Vettel. Hij weet dat het met nog vier races te gaan lastig zal worden om het gat te dichten, maar zal in de laatste wedstrijden voor McLaren alles gaan geven voor een goed resultaat.

Lindsay Lohan krijgt binnenkort halfbroertje

Lindsay Lohan krijgt begin volgend jaar een halfbroertje. De vader van de actrice, Michael Lohan, en zijn vriendin Kate Major worden over drie maanden de ouders van een jongetje, zeggen bronnen tegen entertainmentwebsite TMZ.

Lohan reageerde naar verluidt teleurgesteld toen deze zomer bekend werd dat ze er een halfbroertje of -zusje bij zou krijgen. Ze leeft namelijk al jaren in onmin met haar vader.

Het wordt overigens niet de eerste keer dat de 26-jarige actrice een broertje of -zusje krijgt. Zij is de oudste van de vier kinderen die vader Michael kreeg met haar moeder Dina.

'EU kreeg Nobelprijs om discussie los te maken'

De Europese Unie heeft de Nobelprijs voor de vrede vrijdag gekregen om discussie los te maken. Dat denkt D66-europarlementariër Sophie in 't Veld.

Het Noorse Nobelcomité ziet volgens haar dat de vrede en vrijheid in Europa steeds meer als vanzelfsprekend worden beschouwd. "Maar zij zien ook dat er door de problemen veel onderling wantrouwen ontstaat", zei ze in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

De toekenning van de Nobelprijs aan de EU maakt volgens haar veel discussie los. "En dat is goed. Wat willen we eigenlijk met de toekomst van Europa?"

Ze wees op oorlogsbeelden uit Syrië en zei dat Europa na de Tweede Wereldoorlog ook zo'n puinhoop was. Volgens haar is de vrede voor een groot deel aan de unie te danken. "Het is niet zo dat we alleen de sterkste landen eruit hebben gepikt."

Griekenland, dat met grote financiële problemen kampt, kan volgens haar bij de EU blijven. "Dat is niet alleen in hun belang, maar ook in ons belang."


'EU kreeg Nobelprijs om discussie los te maken' (Foto: Novum)

Azarenka ook de beste in Oostenrijkse Linz

Victoria Azarenka heeft haar goede vorm een vervolg gegeven in de finale van het tennistoernooi van Linz. De nummer een van de wereld was zondag in de eindstrijd met 6-3 en 6-4 te sterk voor de als vijfde geplaatste Julia Görges. Azarenka stond op het Oostenrijkse hardcourt voor het eerst in het toernooi meer dan vier games af.

De Nederlandse Arantxa Rus kreeg in de eerste ronde tennisles en vervolgens moesten ook Simona Halep, Petra Martic en Irina-Camelia Begu er aan geloven. In de finale gaf Görges, de mondiale nummer negentien, voor het eerst serieuze tegenstand aan Azarenka.

In de tweede set bracht Görges haar opponent aan het wankelen. Ze kwam van een 5-0 achterstand terug tot 5-4. De Duitse mocht vervolgens serveren om gelijk te komen, maar zover liet Azarenka het niet komen. Op haar vijfde matchpoint sloeg ze toe.

Görges hoefde zich geenszins te schamen voor de nederlaag. Vorige week kreeg de nummer twee van de wereld Maria Sharapova er in de finale van Beijing met 6-1 en 6-3 van langs. Ook in China stond Azarenka het gehele toernooi geen enkele set af.

Azarenka is in Linz de opvolgster van Petra Kvitova, die vorig jaar won. Voor de Wit-Russin is het de zesde toernooizege van het jaar en de veertiende uit haar carrière.

Van Gaal laat ADO-verdediger Meijers weer meetrainen

Aaron Meijers heeft zondag opnieuw meegetraind met het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal zocht voor de training in het Kyocera Stadion nog een linksback en kwam opnieuw uit bij de verdediger van de Residentieclub, meldt ADO zondag. Meijers mocht woensdag samen met ploeggenoot Jens Toornstra ook al meetrainen, zodat Van Gaal een groot partijspel van elf tegen elf kon spelen.

Oranje bereidt zich momenteel voor op de uitwedstrijd bij Roemenië van dinsdag. Beide landen verzamelden uit de eerste drie WK-kwalificatieduels negen punten. Nederland won vrijdag weinig overtuigend met 3-0 van Andorra, terwijl de Roemenen de lastige uitwedstrijd bij Turkije tot een goed einde brachten.

FNV ziet overheveling WW naar gemeenten niet zitten

De FNV is tegen het voorstel van de vier grote steden om de re-integratie van WW'ers door gemeenten uit te laten voeren. "De rechten van werknemers zijn beter geborgd bij een werknemersverzekering", zei FNV-voorzitter Ton Heerts zondag in Buitenhof.

Het is volgens hem geen goede zaak als de uitvoering naar gemeenten verschuift. Nu is er nog een grote sterke kas om re-integraties te begeleiden en het zou niet goed zijn als die wordt opgedeeld in vele lokale kassen bij gemeenten.

Het bedrijfsleven moet volgens hem meer inzetten op werk-naar-werktrajecten en de overheid zou zich daar zo laat mogelijk mee moeten bemoeien. "Als de uitvoering naar de gemeenten gaat, dan moeten die wel de regie hebben."

Hij zei te begrijpen dat er moet worden bezuinigd, maar dat moet volgens hem wel socialer gebeuren dan onder het eerste kabinet-Rutte het geval was. "De PvdA heeft deze verkiezingen flink gewonnen. Dan kun je niet op dezelfde koers doorgaan."

Djokovic wint ternauwernood in Shanghai

Novak Djokovic heeft een derde titel van Andy Murray in Shanghai voorkomen. Lang zag het er naar uit dat de Schot het Masters-toernooi opnieuw op zijn naam ging schrijven, maar Djokovic sloeg maar liefst vijf matchpunten weg en ging in de derde set met de titel aan de haal; 5-7, 7-611, 6-3.

In de eerste set werd er maar liefst zeven keer gebroken, maar kreeg Murray toch de overhand toen hij op 5-5 brak en de set uitserveerde. De daaropvolgende set brak Murray op 3-3 voor het eerst, en leek hij af te stevenen op winst toen hij op 5-4 30-0 leidde.

Djokovic kwam prachtig terug in de game, maar moest toch een matchpunt toestaan op 40-30. Die sloeg de Serviër echter gedecideerd weg, en Murray sloeg een bal uit op het daaropvolgende breekpunt, waardoor de set weer gelijk stond. In de tiebreak verkwanselde de Schot nog vier matchpunten, waar Djokovic op zijn vierde setpunt wel toesloeg.

In de beslissende derde set domineerde Djokovic. Hij brak Murray op 3-3 in de beruchte zevende game, en brak opnieuw op 5-3, waarmee hij Murrays perfecte score van twaalf zeges en nul verliezen op het toernooi stopte.

Voor de tennisser uit Belgrado is het de tiende overwinning op rij. Zijn laatste verliespartij was in september op de US Open, toen hij nog van Murray verloor. Djokovic leidt nu weer met twee wedstrijden verschil in de onderlinge ontmoetingen; 9-7.

James Bond week - een overzicht

De afgelopen week stond FOK!film in het kader van het 50-jarige bestaan van het personage James Bond. Om een beetje overzicht te houden hebben we hieronder een overzicht van alle Bond-specials gemaakt, zodat je alles nog eens op je gemak door kunt kijken.

Dr. No 000

Ian Fleming
De opmerkelijkste Bond-schurken
De muziek van James Bond
Bond-Babes

James Bond trivia:
1962  - 1964
1965 - 1969
1971 - 1974
1977 - 1981
1983 - 1987
1989 - 1997
2002 - 2012

Quantum Of Solace 50

Russen naar de stembus

Hoewel oppositieactivisten hadden gehoopt dat ze zondag in de duizenden lokale verkiezingen in heel Rusland aanzienlijk zouden winnen, lijkt het erop dat aanhangers van president Vladimir Poetin aan het langste eind trekken.

Na de massale protesten afgelopen winter tegen Poetin, versoepelde het Kremlin de strenge verkiezingswetgeving, maar toen de demonstraties afnamen werden spoedig nieuwe restricties doorgevoerd. Zoals het er nu naar uitziet behouden de door het Kremlin goedgekeurde gouverneurs en burgemeesters dan ook hun positie.

Een van de meest in het oog springende politieke gevechten vindt plaats in Chimki, net buiten Moskou, waar oppositieactiviste Jevgenija Tsjirikova het opneemt tegen de door het Kremlin goedgekeurde burgemeester van de stad.

Tsjirikova, organisator van protesten tegen Poetin, klaagde in de aanloop naar de verkiezingen dat de autoriteiten onder andere haar bijeenkomsten met kiezers probeerden te dwarsbomen. Zondag diende Tsjirikova bij de rechtbank twee aanklachten in. Eén omdat haar rivaal campagneregels zou hebben overtreden en een ander omdat verkiezingsfunctionarissen lijsten met stemgerechtigden bij de stembureaus zouden hebben gemanipuleerd. De autoriteiten ontkennen de beschuldigingen. Het is onduidelijk wanneer een rechter zich erover uitlaat.

Omdat veel Russen van mening zijn dat er geen echte strijd mogelijk is, wordt verwacht dat de opkomst in veel regio's laag is.

Belgen naar de stembus

Zo'n 7,8 miljoen Belgen mogen zondag hun stem uitbrengen in de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. In Antwerpen kiezen de bewoners ook de districtsraad.

Op enkele plekken zijn problemen met stemcomputers gemeld, aldus de Belgische krant De Standaard. In Kortrijk ontstond door problemen met de stemapparatuur een lange rij wachtenden.

De verkiezingen worden beschouwd als een graadmeter voor de mate waarin Vlaanderen autonomie zal proberen te bewerkstelligen. Verwacht wordt dat de Vlaams-nationalistische N-VA met voorman Bart De Wever veel stemmen zal trekken. Analisten kijken vooral naar Antwerpen, waar De Wever burgemeester wil worden.


België naar stembus voor lokale verkiezingen (Foto: Novum)

Litouwers naar de stembus

Litouwen gaat zondag naar de stembus en verwacht wordt dat zittende conservatieve regering twee grote tegenslagen kan verwachten. De linkse oppositie gaat de verkiezingen waarschijnlijk winnen en de kiezers zullen bovendien vermoedelijk niet instemmen met de bouw van een nieuwe kerncentrale. Daarover wordt tegelijk met de verkiezingen een referendum gehouden.

De regering van premier Andrius Kubilius is sinds het land in een diepe recessie raakte erg onpopulair. Sterk gestegen energiekosten, hoge werkloosheid en een gedaalde levensstandaard hebben de kiezers in de armen van linkse en populistische partijen gedreven.

Hoewel het referendum niet-bindend is, brengt een duidelijke tegenstem de plannen voor de bouw van de kerncentrale in gevaar. Voorstanders van het project menen dat de centrale een belangrijke stap is om de afhankelijkheid van Rusland te verminderen. Maar tegenstanders zeggen dat ook andere landen van kernenergie afstappen en dat de kosten van vijf miljard euro een te grote financiële last vormen.


Litouwen naar de stembus (Foto: Novum)

Montenegrijnen naar de stembus

Montenegro gaat zondag naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Verwacht wordt dat de langstzittende regering van de Balkan nog een termijn mag aanblijven.

Meer dan een half miljoen stemgerechtigde Montenegrijnen kunnen kiezen tussen de regerende coalitie van Milo Djukanovic en de oppositiepartijen die hem na meer dan twee decennia uit het zadel willen wippen. Peilingen voorspellen echter dat de regeringscoalitie met ongeveer 47 procent van de stemmen zal zegevieren.

Djukanovic' coalitie leidde Montenegro in 2006 naar onafhankelijkheid en begon eerder dit jaar gesprekken met de Europese Unie over toetreding van het kleine staatje.

Critici beschuldigen de regering van corruptie en schimmige betrekkingen in de zakenwereld.


Montenegrijnen kiezen nieuwe regering (Foto: Novum)

TunesiŽrs 23 juni naar de stembus

Tunesië kiest op 23 juni 2013 een president en een parlement. Dat zijn de drie regeringspartijen zondag overeengekomen.

Tunesië is sinds de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali in januari 2011 bestuurd door interim-regeringen. De op islamitische leest geschoeide Ennahda-partij wilde de president door het parlement laten kiezen, maar heeft toegegeven aan de wens van de andere partijen om de keuze direct aan de kiezers te laten.

Als geen van de presidentskandidaten in de eerste ronde de absolute meerderheid haalt, volgt op 7 juli een tweede stemronde tussen de twee kandidaten die de meeste stemmen kregen.

Het besluit van de regering moet nog worden goedgekeurd door de Grondwetgevende Vergadering - de huidige, voorlopige volksvertegenwoordiging.

IsraŽliŽrs 22 januari naar de stembus

De vervroegde verkiezingen die de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorige week aankondigde, vinden plaats op 22 januari. Dat heeft het Israëlische kabinet zondag bekendgemaakt.

Netanyahu zei afgelopen dinsdag zich gedwongen te zien de verkiezingen, die stonden gepland voor oktober 2013, te vervroegen toen de coalitiegenoten het niet eens werden over de begroting.

Het parlement moet de datum maandag nog goedkeuren, maar dat lijkt een formaliteit.

Netanyahu zei eerder een korte verkiezingscampagne te verkiezen boven een lange. Die voorkeur wordt waarschijnlijk ingegeven door het vertrouwen dat hij onder kiezers geniet. In de opiniepeilingen gaat hij aan kop en wordt niet bedreigd door een concurrent van formaat.


Verkiezingen Israël op 22 januari (Foto: Novum)

'Nijkerk heeft mooiste kerktoren van Nederland'

De toren van de Grote Kerk in Nijkerk is de mooiste kerktoren van Nederland. Dat is de uitkomst van een verkiezing die het RKK-radioprogramma De Zondag van Van Willigenburg organiseerde, meldt de omroep zondag.

De toren kreeg in totaal ruim elfduizend stemmen. Als tweede eindigde de Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda met ruim tienduizend stemmen. De Sint Stevenstoren in Nijmegen werd derde met ruim 6300 stemmen.

In de zomer hadden luisteraars 156 torens voorgedragen als mooiste van Nederland. In totaal werden tienduizenden stemmen uitgebracht, laat de omroep weten.

De winnende toren dateert van 1776. Hij bevat classicistische elementen en lijkt qua stijl op de Amsterdamse kerktorens uit de Gouden Eeuw. De toren is het eigendom van de gemeente Nijkerk.

LIVE: Red Bull Stratos; springen van 37km hoogte

"Red Bull Stratos, a mission to the edge of space. One Man. One Balloon. One jump from the edge of space breaking the speed of sound."

Alles over deze missie is hier te vinden. Paar dagen terug was het niet door gegaan, maar nu is het weer gunstig. Springen vanuit een capsule van 37km hoogte en dan sneller dan de snelheid van geluid vallen. Volg het live in de stream hieronder. Rond 5 uur zal hij met de capsule vertrekken en een uur later springen, mocht alles doorgaan natuurlijk. Praat mee in dit topic.

[Upd] 'Opwarming Aarde gestopt'

Uit recent onderzoek blijkt dat de opwarming van de Aarde zestien jaar geleden is opgehouden. Sindsdien zijn de temperaturen in grote lijnen stabiel. Bij het onderzoek zijn gegevens van meer dan drieduizend meetpunten gebruikt. Dat schrijft The Daily Mail tenminste.

Vorig jaar werd er nog een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat de Aarde wel degelijk nog opwarmde, maar daarbij werd het relatief warme jaar 2010 als eindpunt gebruikt, waardoor een vertekend beeld ontstond.

Opmerkelijk is dat de resultaten van het meest recente onderzoek niet met zoveel bombarie zijn gepresenteerd als die van vorige onderzoeken. Anderzijds wijkt de conclusie van dit onderzoek dusdanig af van dat van andere, dat er veel ruimte overblijft voor discussie. Zo zou het goed mogelijk kunnen zijn dat de opwarming van de Aarde niet gestopt is, maar dat er sprake is van een soort pauze.

Klimaatwetenschap is bijzonder complex, waardoor modellen nooit voor de volle honderd procent betrouwbaar zijn. Het is bewezen dat de mens een aandeel heeft, maar hoe groot dat aandeel exact is, is vrijwel onmogelijk te bepalen.

Update 15.05 uur:

Inmiddels heeft een woordvoerder van MET Office, waarvan de onderzoeksresultaten afkomstig zouden zijn, laten weten dat uit hun onderzoeksgegevens dergelijke conclusies niet getrokken kunnen worden.

'HŁlkenberg verruilt Force India voor Sauber'

Nico Hülkenberg rijdt volgend Formule 1-seizoen voor Sauber. Dat meldt de BBC zondag. De 25-jarige Duitser komt over van Force India, waar hij de afgelopen twee jaar reed. Na Hülkenberg zou ook Esteban Gutierrez een stoeltje krijgen bij Sauber. De Mexicaan is momenteel nog reserve bij de Zwitserse renstal.

Gutierrez neemt volgens de BBC de plek van landgenoot Sergio Perez in, die naar McLaren vertrekt. Saubers tweede coureur Kamui Kobayashi, die vorige week voor het eerst een podiumplek bemachtigde, zou kind van de rekening worden.

Bij de Grand Prix van Zuid-Korea eindigde Hülkenberg zondag als zesde. Perez werd elfde, terwijl ploeggenoot Kobayashi uitviel.

Militair verzet bij nieuwe bezuinigingen

Als het nieuwe kabinet nog meer bezuinigt op Defensie, zal dat leiden tot 'fors verzet' van militairen die zijn aangesloten bij de vakbond AFMP en de Marechausseevereniging. Daarvoor hebben de voorzitters van de organisaties zondag gewaarschuwd.

De huidige bezuinigingsronde is volgens hen al onverantwoord om een overtuigend en veilig defensieapparaat te kunnen behouden. "Het nog verder uitbenen van de organisatie nemen wij niet voor onze rekening. Daar gaan wij samen met onze leden dwars voor liggen", benadrukt AFMP-voorzitter Wim van den Burg.

Militair verzet bij nieuwe bezuinigingen
Militair verzet bij nieuwe bezuinigingen (Foto: ANP)

'Iran heeft plan voor opzettelijke olieramp'

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft plannen gemaakt voor een opzettelijke catastrofe met een olietanker in de Straat van Hormuz. Daardoor zou een milieuramp ontstaan, meldt Der Spiegel.

Het Duitse weekblad zegt een document in handen te hebben van westerse inlichtingendiensten, waarin het plan staat omschreven. Het doel is de scheepvaart te blokkeren in de zeestraat, die erg belangrijk is voor de doorvoer van olie. Westerse landen zouden zo gedwongen zijn de olie op te ruimen.

Omdat dat alleen zou kunnen met de technische steun van Iran, moeten de internationale sancties tegen Iran tijdelijk worden versoepeld, is de gedachte.

Rechter kritisch op inbrekersuitspraak Teeven

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) had niet moeten zeggen dat de dood een 'inbrekersrisico' is. Dat zei rechter Frans Bauduin zondag in Buitenhof. Vrijdag stopte hij als vicepresident bij de rechtbank van Amsterdam. Hij deed onder meer uitspraak in de zaken rond Volkert van der G., Robert M. en de afvaldump in Ivoorkust van het schip Probo Koala.

De term inbrekersrisico nuanceert volgens Bauduin onvoldoende wat er is gebeurd. "Ik weet niet wat er is gebeurd. We hebben het hier niet over iemand die een blauw oog heeft opgelopen, maar over iemand die dood is gegaan. Dan moet je heel goed onderzoeken wat er is gebeurd."

Ook herinnerde hij eraan dat het recht op bescherming van het eigen goed al duizenden jaren oud is. "Teeven wilde eigenlijk iets algemeens zeggen, maar zei eigenlijk iets heel concreets over deze zaak." Teeven zei vorige maand in De Telegraaf dat de inbreker die omkwam bij een vechtpartij met de bewoners van een huis in het Noord-Brabantse Diessen zelf het risico had opgezocht.

Zolang geen uitspraak is gedaan dienen politici volgens Bauduin terughoudendheid te betrachten. Ze zouden zich bewust moeten zijn dat wat zij zeggen veel meer invloed heeft dan wanneer iemand in een café of in de tram iets tegen een ander zegt. "Dat geldt zeker voor de staatssecretaris."

Soms wordt volgens hem een beeld neergezet waaraan iedere nuance ontbreekt. "De politiek kan toch ook genuanceerd zijn?" Hij wees erop dat rechters rekening moeten houden de ernst van een feit, de persoon van de verdachte en de omstandigheden waaronder een misdrijf is gepleegd. Als een uitspraak eenmaal is gedaan, staat het iedereen volgens hem vrij zich hierover uit te laten.

Verder zei hij dat Nederland een streng strafrechtelijk klimaat heeft dat volledig tegemoet komt aan de wensen van Teeven. Nederland is volgens hem een veilig land, het gevoel van onveiligheid zou niet worden onderbouwd door de misdaadcijfers.

Ook op PVV-leider Geert Wilders had Bauduin kritiek. Tijdens het proces dat tegen hem werd gevoerd zei Wilders dat miljoenen mensen in Nederland terecht geen vertrouwen meer in de rechterlijke macht hebben als hij niet wordt vrijgesproken.

"Als verdachte heeft Wilders heel veel vrijheid om te zeggen wat hij wil", zei Bauduin "Maar hij had zich ook moeten realiseren dat hij tegelijkertijd toch een heel bekende en heel intelligente politicus is en in dat licht voelde ik op dat moment een uiting van wantrouwen tegen de rechterlijke macht."

Die dubbelrol van verdachte en politicus had Wilders volgens hem beter moeten scheiden. Volgens Bauduin was het de bedoeling van Wilders om de rechterlijke macht in een slecht daglicht te plaatsen.

De rechter liet zich ook uit over het vonnis van Volkert van der G., die achttien jaar cel kreeg voor de moord op Pim Fortuyn. Dat de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., levenslang kreeg valt volgens hem goed uit te leggen. "Hoe afschuwelijk en verschrikkelijk het ook was, bij Van der G. ging het alleen om de moord op een persoon. Bij B. kwamen daar twee andere belangrijke elementen bij. Hij heeft geschoten op agenten en aangezet tot terrorisme."

Verder opperde hij het idee om een algemeen vertegenwoordiger voor de rechterlijke macht in te voeren. Die zou dan bij televisieprogramma's kunnen aanschuiven om commentaar te geven op lopende rechtszaken. "Soms zie je weleens zaken waarbij het aardig zou zijn als er een rechter aan zou schuiven die op belangrijke onderdelen van de wet wijst."


Rechter kritisch op inbrekersuitspraak Teeven (Foto: Novum)

Manuscripten Kafka naar IsraŽlische bibliotheek

Een rechtbank in Tel Aviv heeft bepaald dat een collectie manuscripten geschreven door Franz Kafka en Max Brod moet worden overgebracht naar de Israëlische Nationale Bibliotheek in Jeruzalem. De uitspraak maakt een einde aan een langdurige en verhitte rechtszaak.

De zussen Eva Hoffe en Ruth Wiesler uit Tel Aviv weigerden afstand te doen van de uitgebreide collectie zeldzame documenten, die hun moeder Esther Hoffe als secretaresse van Brod erfde. In een verklaring liet de rechtbank zondag echter weten dat de documenten niet als giften aan de zussen zijn gegeven.

Kafka liet de documenten na zijn dood aan tuberculose in 1924 na aan Brod, zijn beste vriend. Hij gaf hem daarbij de instructie alles ongelezen te verbranden. Volgens de Nationale Bibliotheek liet Brod op zijn beurt in zijn testament opnemen dat hij de documenten naliet aan de bibliotheek.

Hulk Hogan schakelt hulp FBI in om sekstape

Hulk Hogan klopt in zijn zoektocht naar de persoon die zijn sekstape heeft gelekt aan bij de FBI. Sinds het pikante filmpje vorige week op het internet verscheen is de woedende worstelaar naarstig op zoek naar de dader.

Hij stapte eerder al naar de politie in Florida, maar die kon hem niet helpen. De beelden zijn namelijk de staatsgrenzen overgegaan, waardoor het geen zaak meer is voor de lokale politie, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Daarop namen Hogan en zijn advocaten contact op met de FBI. De worstelaar zit naar verluidt maandag met de FBI om tafel.

Schaken weet snel meer over knie

Ruben Schaken raakte tijdens zijn debuut in het Nederlands elftal geblesseerd aan zijn knie. De Feyenoordaanvaller mocht aan de aftrap verschijnen in het met 3-0 gewonnen duel tegen Andorra en maakte het laatste doelpunt. Een blessure maakte een eind aan deze droomweek.

Door zijn kniekwetsuur mist Schaken het belangrijke uitduel van Oranje met Roemenië, komende dinsdag. "Geluk en pech zitten dicht bij elkaar", tweet de voetballer. Over de ernst van zijn knieklachten is nog niets bekend, schrijft Schaken. "Maandag weet ik meer."

Eljero Elia is door Van Gaal opgeroepen als vervanger van Schaken. Ook Jordy Clasie sloot zaterdag aan bij de training van Nederland in Katwijk. Van Gaal liet zaterdagavond alleen de reserves van het duel met Andorra aantreden. Doelman Maarten Stekelenburg sloot zich daarbij aan.

Millar: "Veel renners zijn opgelucht"

Volgens wielrenner David Millar zijn honderden renners opgelucht dat zij niet in het rapport over Lance Armstrong staan. In het rapport van antidopingagentschap USADA kwam een groot dopingnetwerk aan het licht waarin Armstrong en zijn ploeg US Postal de spil vormden.

Millar is zelf een renner die betrapt is op het gebruik van doping. Zijn Garmin-ploeggenoten David Zabriskie, Christian Vandevelde en Tom Danielson hebben net als ploegleider en oud-renner Jonathan Vaughters getuigd om het bewijs over de gang van zaken bij US Postal boven tafel te krijgen.

"Er zijn er heel veel die nu opgelucht adem halen. Honderden mannen die hun naam niet terugvinden in het rapport over Armstrong." Millars teamgenoten Zabriskie, Vandevelde en Danielson zijn voor zes maanden geschorst. De Brit sprak met de Herald Scotland over zijn collega's. "Ze zijn vernederd, ze schamen zich en ze zijn doodsbang. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Het gaat heel zwaar voor ze worden. Dat weet ik wel zeker."

Volgens Millar moeten zijn teamgenoten gesteund worden. "Door te doen wat ze gedaan hebben, veranderen ze de sport in de goede richting." De oudere generatie wielrenners is opgegroeid met doping. "Deze hele zaak is daarom vooral vervelend voor de jonge coureurs die nu weer met het verleden worden geconfronteerd."

Neergeschoten Pakistaans meisje herstelt langzaam

Het 14-jarige Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai herstelt 'langzaam en gestaag' van de schotwond die zij dinsdag opliep. Dat hebben de Pakistaanse strijdkrachten zondag laten weten. Yousafzai, die opkomt voor het recht van meisjes op onderwijs, werd door een aanhanger van de Pakistaanse Taliban in haar hoofd geschoten wegens haar kritiek op de extremistische beweging.

De autoriteiten hebben een beloning van omgerekend ruim 77.000 euro uitgeloofd voor tips die tot de aanhouding van de daders leiden. Malala kwam nationaal in de belangstelling te staan toen ze in 2009 een dagboek begon bij te houden voor de BBC in Pakistan. Ze schreef over haar leven onder de Taliban, die toen haar woongebied beheersten.

Het meisje wordt behandeld in het belangrijkste militair hospitaal van haar land. Volgens de woordvoerder van de strijdkrachten zijn de artsen tevreden over haar herstel.

Moslimextremisten gaan regelmatig bijzonder ver om kritiek op de islam te bestraffen. Zo braken er enige tijd geleden in de Arabische wereld ernstige rellen uit toen een dominee van een kleine kerk in de VS aankondigde een Koran te gaan verbranden. Eenzelfde soort reactie volgde op de publicatie van enkele cartoons waarin Mohammed het onderwerp was. Enkele weken geleden was een amateuristisch filmpje over diezelfde Mohammed de aanleiding voor extremistisch geweld. Ook daarbij vielen meerdere doden.

[EHL] Amsterdam moeizaam naar laatste zestien

Amsterdam is zondagochtend met de schrik vrijgekomen op de EHL. De ploeg van Taco van den Honert balanceerde op het randje van uitschakeling, maar had aan een 2-2 gelijkspel tegen Grunwald Poznan genoeg om zich te plaatsen voor de de laatste zestien. Grunwald Poznan verloor eerder dit weekend met grotere cijfers van het Engelse Beeston dan Amsterdam, waardoor een gelijkspel genoeg was.

Amsterdam begon uitermate matig aan de beslissende poulewedstrijd tegen de Polen, die nog nooit overwinterden in de EHL. De landskampioen kreeg via Santi Freixa en Mirco Pruyser weliswaar kansen om de score te openen, maar de beste mogelijkheden waren voor Poznan. Het was dan ook niet onterecht dat cornerman Tomasz Dutkiewicz na ruim 25 minuten de score opende. 

Het schaamrood kroop nog verder op de Amsterdamse kaken toen vier minuten later de achterstand werd verdubbeld. Opnieuw was het Dutkiewicz die raak schoot: 2-0. Een blamage was in de maak. Vlak voor het einde van het tweede kwart zette de landskampioen via Taeke Taekema de inhaalrace in. De cornerman sleepte de 2-1 binnen.

Amsterdam ging op jacht naar eerherstel. Daarin slaagde verliezend EHL-finalist van vorig seizoen slechts deels. Taekema pushte in de 41ste minuut de 2-2 binnen. Het spel van Amsterdam werd beter en de ploeg creëerde ook een aantal kansen, maar de bevrijdende 3-2 bleef achterwege.

In de slotfase was het nog even flink billenknijpen voor de sterrenformatie uit de hoofdstad. Doordat een Poolse corner vijf minuten voor tijd gekeerd werd door goalie Derek van Essen, overleefde Amsterdam de groepsfase. Maar van blijdschap was absoluut geen sprake bij de Nederlandse kampioen.   

Middelkoop strandt in tweede kwalificatieronde Moskou

Matwé Middelkoop zal komende week niet uitkomen in het ATP-toernooi van Moskou. De 29-jarige Leerdammer werd zondag uitgeschakeld in de tweede kwalificatieronde. Middelkoop was niet opgewassen tegen de als achtste geplaatste Andrey Golubev, die hem slechts vijf games gunde: 6-3 en 6-2. De Kazach, de mondiale nummer 161, staat op de wereldranglijst 128 plaatsen hoger.

Wellicht speelde vermoeidheid Middelkoop parten. De Nederlander had nog een driesetter in de benen van zaterdag, toen hij in de eerste kwalificatieronde met 3-6, 6-1 en 7-5 te sterk was voor de Rus Denis Matsukevitch. Door de eliminatie van Middelkoop is Igor Sijsling de enige Nederlander op de Kremlin Cup. De Amsterdammer is rechtstreeks toegelaten tot het hoofdschema.

Vijf Britse militairen aangeklaagd voor moord

Vijf Britse militairen zijn aangeklaagd voor moord naar aanleiding van een incident in Afghanistan in 2011. Dat heeft het Britse leger zondag bekendgemaakt.

De vijf maakten deel van de groep van zeven militairen die afgelopen week werden gearresteerd. Twee van hen zijn op vrije voeten gesteld. Bij het incident in de provincie Helmand, waar de meerderheid van de 9500 Britse troepen is gestationeerd, was volgens de autoriteiten een opstandeling betrokken.

De vijf zitten in hechtenis. Ze zijn, sinds de uitzendingen naar Afghanistan in 2001 begonnen, de eerste Britse militairen die beschuldigd worden van moord.

PVV op islamitische heksenjacht in Gelderland

De Gelderse PVV is een onderzoek gestart naar de aanwezigheid van islamitische instituten in Gelderland. De partij wil op deze manier inzicht verkrijgen in de relaties tussen organisaties, subsidiestromen en de islam.

Om de benodigde gegevens te verkrijgen maakt de PVV Gelderland gebruik van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Fractieleider Marjolein Faber vertelde dat de provincie Gelderland de eerste is die deze 'eer' te beurt valt.

Het onderzoek richt zich op islamitische scholen, moskeeën, koffiehuizen en buurtcentra. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om beleid te ontwikkelen voor het terugdringen of uitbannen van islamitische invloeden in de Gelderse samenleving, zo meldt het WOB-verzoek.

Dode bij luchtaanval IsraŽl op Gazastrook

Bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook is zondagochtend één dodelijk slachtoffer gevallen. Het doelwit waren Palestijnse militanten die een raketaanval voorbereidden, aldus het Israëlische leger. De autoriteiten in de Gazastrook meldden dat de identiteit van het slachtoffer nog niet is vastgesteld.

Zaterdag vond ook een luchtaanval op de Gazastrook plaats. Daarbij kwamen twee mensen om het leven, onder wie een belangrijke salafistische leider. De factie van Hisham Saidani zou banden hebben met Al-Qaida en verantwoordelijk zijn voor aanslagen op Israëlische en Egyptische doelen.

GroenLinks lager in peiling dan dierenpartij

GroenLinks heeft in de zetelpeiling van Maurice de Hond een nieuw dieptepunt bereikt. De partij daalt deze week van drie naar twee zetels en staat er daarmee slechter voor dan 50Plus, Partij voor de Dieren en SGP, die ieder al enige tijd op drie zetels staan.

Uit de daling kunnen geen grote conclusies worden getrokken, een verschil van één zetel valt binnen de foutmarge van een peiling. Vorige week daalde GroenLinks ook al een zetel, er kan dus niet worden gesteld dat de partij in een opwaartse trend zit.

De daling van GroenLinks is niet onverwacht. De partij kampt al tijden met een onduidelijke koers. Daardoor zijn veel van de kiezers overgestapt naar de SP, de PvdA en D66. Bovendien is het al tijden bijzonder onrustig binnen de partij.

VVD, D66 en SP winnen ieder een zetel om uit te komen op respectievelijk veertig, veertien en negentien zetels. PvdA en PVV leveren ieder een zetel in en komen uit op 32 en zestien zetels.

Van de PvdA-kiezers van vorige maand zegt nog maar driekwart dat hij nu weer PvdA zou stemmen. Er werd al ingeschat dat veel mensen uit strategische overweging PvdA hebben gestemd en daarom werd al verwacht dat de partij na de verkiezingen in de peiling zou dalen. Inmiddels staat de partij zes zetels lager dan het aantal zetels in de Tweede Kamer.

Bij de VVD treedt dit effect veel minder sterk op, terwijl die partij ook veel strategische kiezers zou hebben getrokken. De VVD staat in de peiling maar één zetel lager dan in de Kamer.

Over de formatieonderhandelingen tussen VVD en PvdA zegt 41 procent van de kiezers positief te zijn, 38 procent neutraal en 21 procent negatief. Bij de VVD-kiezers zijn er meer positief (62 procent) dan bij de PvdA-kiezers (51 procent).

Project X-feest Amstelveen de kop ingedrukt

Een oproep tot een project X-feest in Amstelveen is zaterdagavond door slecht weer en een politiemacht tot weinig uitgelopen. Dat laat de gemeente zondag weten. De gemeente had er weinig over naar buiten gebracht om te voorkomen dat er aandacht aan zou worden gegeven. Op het laatste moment werd een noodbevel afgekondigd.

Op Facebook was een oproep gedaan naar een feest in de wijk Middenhoven te komen. Zo'n 650 jongeren hadden aangegeven te komen. Via Twitter riep de gemeenten jongeren zaterdag op niet te komen.

Toch verzamelden enkele tientallen jongeren zich in kleine groepjes, maar zij werden meteen weggestuurd door de politie. Zo is volgens de gemeente voorkomen dat zich een grotere groep kon vormen.

De oproep had voor een hoop ellende kunnen zorgen, stelt burgemeester Jan van Zanen in een verklaring. "Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig is alles rustig verlopen en zijn de jongeren, mede door het slechte weer, huiswaarts gekeerd."

Vorige maand liep een Project X-feest in het Groningse Haren uit de hand. De weken daarna werden op verschillende plaatsen Project X-feesten aangekondigd. Die werden in sommige gevallen met een noodbevel en extra politie de kop ingedrukt.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Japan

Dani Pedrosa heeft zijn achterstand op WK-leider Jorge Lorenzo verkleind. De Spanjaard van Honda won zondag op Motegi de Moto GP van Japan. Pedrosa achterhaalde zijn landgenoot van Yamaha op dertien ronden voor het einde en had op de meet uiteindelijk iets meer dan vier seconden voorsprong. Alvaro Bautista finishte als derde en zorgde zo voor een compleet Spaans podium.

De Italiaan Andrea Dovizioso werd vierde, gevolgd door wereldkampioen Casey Stoner. De Australiër maakte zijn rentree na enkele wedstrijden afwezigheid door blessureleed. Stoner, die derde staat in de WK-stand, heeft inmiddels geen zicht meer op titelprolongatie.

De strijd gaat nu tussen Lorenzo en Pedrosa. Laatstgenoemde verkleinde met zijn twintigste zege ooit zijn achterstand tot 28 punten. In de Moto GP staan nog drie races op het programma, waarvan de eerste volgende week in Maleisië gereden wordt.


Pedrosa wint Moto GP Japan en loopt in op Lorenzo (Foto: Novum)

Pokkepubers leggen betonblok op afrit snelweg

Twee pestpubers zijn zaterdagavond aangehouden nadat ze zeker twee ongelukken hadden veroorzaakt door een betonblok op een afslag van de A50/A59 bij Oss te leggen. De vader van één van hen gaf de 13-jarige jongen uit Doorn en de 15-jarige jongen uit Breukelen aan, meldt de politie.

Een 50-jarige man uit Heesch en een 20-jarige man uit Macharen liepen forse blikschade op nadat ze over het betonblok heen waren gereden. Het is volgens de politie een wonder dat er geen gewonden vielen.

Agenten vonden bij de snelweg schoensporen en volgden die naar een nabijgelegen pand. Daar zei iedereen van niets te weten, maar even later belde de vader van een van de verdachten met de politie om de jongens aan te geven. De pubers zijn ingesloten voor verhoor.

Watson wint eerste Britse WTA-titel sinds 1988

Heather Watson heeft zondag het WTA-tennistoernooi van Osaka gewonnen. De Britse won in de finale met 7-5, 5-7 en 7-6(4) van Kai-Cheng Chang uit Taiwan. Het duel nam liefst drie uur en elf minuten in beslag.

Watson had op 5-3 in de tweede set al de kans om de wedstrijd uit te serveren. In de derde set keek ze tegen een break achterstand aan. Toen Chang haar matchpoint niet benutte, keerde de partij. In de tiebreak werd het 7-4 voor Watson, die de eerste Britse winnares van een WTA-toernooi is sinds Sara Gomer in 1988.

Twee gewonden bij boomcrash op vlucht voor politie

Een automobilist en zijn bijrijdster zijn zondagochtend gewond geraakt toen ze in het Groningse Hoogezand op de vlucht voor de politie op een boom botsten. De bestuurder en de 21-jarige bijrijdster uit Hoogezand zijn met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Agenten hadden de automobilist een stopteken gegeven voor een routinecontrole. Hij ging er met hoge snelheid vandoor. Na een korte achtervolging raakte hij een lantaarnpaal, waarna hij op de verkeerde weghelft terecht kwam en tegen een boom belandde.

De oorzaak van het ongeval wordt door een ander politiekorps (dat van Drenthe) onderzocht om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

'SyriŽ zet regelmatig clusterbommen tegen volk in'

Het regime van de Syrische president Bashar Assad zet geregeld clusterbommen tegen de eigen bevolking in. Dat concludeert Human Rights Watch (HRW) uit gesprekken met de bevolking en video's die op YouTube zijn geplaatst.

Deze week zijn vooral bij een snelweg die door Ma'arat al-Nu'man voert clusterbommen afgegooid. Daar is deze week hevig gevochten. Bij Tamane'a kwam een clusterbom terecht tussen een basisschool en een middelbare school, die naast elkaar liggen. De bevolking heeft de bommen die niet explodeerden opgeruimd.

Het regime zou de projectielen met helikopters afgooien, vaak boven dichtbevolkt gebied. In juli constateerde de organisatie al dat het regime clusterbommen had ingezet bij een poging de opstand in de stad Hama te onderdrukken. Nu stelt de organisatie dat de bommen door het hele land geregeld worden ingezet.

Het gebruik van clustermunitie is omstreden. Veel landen hebben toegezegd af te zien van het gebruik van clusterbommen. De bommen exploderen in de lucht, waardoor tientallen kleinere bommetjes over een groot gebied worden verspreid. Hierdoor is het onmogelijk met deze bommen precisieaanvallen uit te voeren. Een groot deel ontploft niet en kan tot jaren later alsnog voor onschuldige slachtoffers zorgen. Bijvoorbeeld onder kinderen die de bommetjes voor speelgoed aanzien en ze oppakken.

Uit video's die opstandelingen op YouTube hebben geplaatst blijkt dat ook volwassenen in Syrië niet altijd het gevaar van de bommen inzien. Op een video is te zien dat volwassenen meerdere kleine bommetjes oprapen om ze weer neer te gooien. HRW benadrukt dat wat zij doen extreem gevaarlijk is, omdat de projectielen bij de lichtste aanraking al kunnen exploderen.

Het is niet bekend of de clusterbommen tot slachtoffers hebben geleid. De bommen die het regime gebruikt zijn gemaakt in de voormalige Sovjet-Unie. Het was al duidelijk dat Syrië over deze bommen beschikt. Onbekend is hoe en wanneer het regime aan deze bommen is gekomen.

[F1] Uitslag Grand Prix van Zuid-Korea

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Zuid-Korea op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen greep door de zege de leiding in de titelstrijd van Fernando Alonso die derde werd. Mark Webber bezette de tweede plaats op het podium.

De race op het Yeongam Circuit startte met Mark Webber op poleposition. Zijn teamgenoot Sebastian Vettel had een betere start en greep de leiding, voor Webber, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Felipe Massa en Kimi Räikkönen. Voor Jenson Button was de race na enkele bochten al voorbij toen Kamui Kobayashi hem aanreed. De Japanner, die vorige week nog derde werd, liep hierbij een lekke band op, terwijl Button een afgebroken rechtervoorwiel had. Nico Rosberg parkeerde zijn Mercedes met problemen naast het circuit. Een lekke radiator na een aanrijding met Kobayashi was het gevolg.

Vettel en Webber reden langzaam weg bij de rest van het veld. Opvallend was dat de gestrande auto van Rosberg ervoor zorgde dat DRS niet gebruikt kon worden in de beginfase van de race. Williams zat er in de beginfase van de race niet goed bij. Bruno Senna lag twaalfde, maar teamgenoot Pastor Maldonado zakte naar de vijftiende stek. Hij moest beide Toro Rosso's voorbijlaten, een lot dat even later Senna ook overkwam. Kobayashi moest vanwege zijn aanrijding een drive-through maken.

Na twaalf ronden ontstonden er gevechten voor de plaatsen zeven en tien. De eerste stops volgden echter al snel, waardoor het veld door elkaar werd geschud. Onder meer Hamilton en Webber behoorden tot de vroege stoppers. Vettel en Alonso kwamen na vijftien ronden binnen, waarbij het voor Alonso spannend werd. De Spanjaard kwam naast de nog niet gestopte Sauber van Sergio Perez naar buiten. Hij hield zijn positie, terwijl Perez na een foutje een positie verloor aan Hamilton.

Vettel leidde na twintig ronden met een voorsprong van zes seconden op Webber, terwijl Alonso hier weer vier seconden achter lag. Hamilton klaagde over problemen met downforce en verloor mede hierdoor zijn vierde stek aan Massa. Räikkönen lag zesde, voor Hülkenberg, Grosjean, Ricciardo en Schumacher. Er ontstond een mooi gevecht tussen Hamilton en Räikkönen waarbij beide coureurs elkaar meermalen inhaalden. Uiteindelijk kwam Hamilton na 26 ronden binnen voor zijn tweede stop. Hij viel terug naar de negende plaats. Hij reed voor de Toro Rosso's van Ricciardo en Vergne die bezig waren met een goede race.

Webber kwam na 32 ronden voor zijn tweede stop binnen, waarmee hij het bal opende. Ook Grosjean en Hülkenberg kwamen binnen, waarbij Grosjean uiteindelijk de zevende plaats van de Duitser af wist te snoepen. Vooraan leidde Vettel met een ruime voorsprong, terwijl Webber, Alonso en Massa zich na hun stop door verkeer heen moesten worstelen. Duidelijk werd dat Massa een stuk sneller dan teamgenoot Alonso was. Räikkönen reed op een eenzame vijfde plaats. Daarachter worstelde Hamilton die Grosjean van zich af moest houden. Hülkenberg profiteerde hiervan door beide coureurs in te halen en de zesde stek op te eisen.

Hamilton moest uiteindelijk nog een derde stop maken. De Brit kwam op superzachte banden als tiende weer het asfalt op. Hij leek zich hiermee beter thuis te voelen op de baan, want hij kon de snelle Toro Rosso van Vergne aanvallen. De met wat problemen kampende Ricciardo gaf zijn achtste plaats aan Vergne die hierdoor wat lucht kreeg. Hamilton haakte twee ronden voor het einde af in het gevecht om plaats negen, doordat een stuk losgeraakt kunstgras aan zijn McLaren bleef kleven.

Vettel werd na 55 ronden als winnaar afgevlagd. Met hem gingen Webber en Alonso naar het podium. Massa werd vierde, voor Räikkönen, Hülkenberg, Grosjean, Vergne, Ricciardo en Hamilton die ondanks het kunstgras dat aan zijn auto kleefde nog net Perez van zich af kon houden voor plaats tien. Door dit resultaat grijpt Vettel de leiding in het kampioenschap met zes punten voorsprong op Alonso.

Uitslag race

Pos Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:36:28.651
2 Mark Webber Red Bull +8.231
3 Fernando Alonso Ferrari +13.944
4 Felipe Massa Ferrari +20.168
5 Kimi Räikkönen Lotus +36.739
6 Nico Hulkenberg Force India +45.301
7 Romain Grosjean Lotus +54.812
8 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1:09.589
9 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:11.787
10 Lewis Hamilton McLaren +1:19.692
11 Sergio Perez Sauber +1:20.062
12 Paul di Resta Force India +1:24.448
13 Michael Schumacher Mercedes +1:29.241
14 Pastor Maldonado Williams +1:34.924
15 Bruno Senna Williams +1:36.902
16 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
17 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
18 Timo Glock Marussia +1 Ronde
19 Charles Pic Marussia +2 Ronden
20 Narain Karthikeyan HRT +2 Ronden
DNF Pedro de la Rosa HRT +39 Ronden
DNF Kamui Kobayashi Sauber +39 Ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes +54 Ronden
DNF Jenson Button McLaren +55 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 215
2 Fernando Alonso Ferrari 209
3 Kimi Räikkönen Lotus 167
4 Lewis Hamilton McLaren 153
5 Mark Webber Red Bull 152
6 Jenson Button McLaren 131
7 Nico Rosberg Mercedes 93
8 Romain Grosjean Lotus 88
9 Felipe Massa Ferrari 81
10 Sergio Perez Sauber 66
11 Kamui Kobayashi Sauber 50
12 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 45
13 Paul di Resta Force India-Mercedes 44
14 Michael Schumacher Mercedes 43
15 Pastor Maldonado Williams 33
16 Bruno Senna Williams 25
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 12
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 9
19 Timo Glock Marussia 0
20 Heikki Kovalainen Caterham 0
21 Vitaly Petrov Caterham 0
22 Jerome D'Ambrosio Lotus 0
23 Charles Pic Marussia 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0
25 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 367
2 Ferrari 290
3 McLaren 284
4 Lotus 255
5 Mercedes 136
6 Sauber 116
7 Force India 89
8 Williams 58
9 Toro Rosso 21
10 Marussia 0
11 Caterham 0
12 HRT 0

Jacobs pakt wereldtitel ironman

De Australische triatleet Pete Jacobs heeft de wereldtitel op de ironman veroverd. Hij legde de beruchte wedstrijd over 3,8 kilometer zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km lopen op het eiland Hawaii af in 8 uur, 18 minuten en 37 seconden.

Jacobs kwam ruim 5 minuten eerder over de finish dan de Duitser Andreas Raelert (8.23.40). De Belg Frederik Van Lierde werd derde in 8.24.09. Bij de vrouwen won de Amerikaanse Leanda Cave in 9.15.54. Nederlandse mannen en vrouwen waren in de wedstrijden van de elite niet vertegenwoordigd.

De Bakker wederom naar finale challenger

Thiemo de Bakker heeft opnieuw de finale van een challengertoernooi op Zuid-Amerikaanse bodem bereikt. De 24-jarige Westlander behaalde door een zege op de als vijfde gerangschikte Fransman Guillaume Rufin de eindstrijd in het Argentijnse San Juan.

De ongeplaatste De Bakker zegevierde met de setstanden 6-4, 6-7 (4), 6-1 en stuit in de finale op thuisspeler Martin Alund (8), die op de wereldranglijst twintig plaatsen hoger staat.

De Bakker is goed bezig in Zuid-Amerika. Hij reikte vorige week in het Braziliaanse Belem eveneens tot de finale. Daarin was Ricardo Hocevar toen te sterk. De Bakker bracht eerder dit jaar de finales in Bercuit en Alphen aan den Rijn wel tot een goed einde.

SyriŽ weert Turkse vliegmaatschappij

De Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines mag het Syrische luchtruim niet meer betreden. Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA zaterdagavond laat aan verslaggevers laten weten. Een verdere toelichting werd niet gegeven.

Eerder deze week onderschepte Turkije een Syrisch passagiersvliegtuig dat op weg was van Moskou naar Damascus. Boven Turkije werd het vliegtuig gedwongen te landen. Aan boord van het vliegtuig zou militaire apparatuur zijn gevonden.

De spanningen tussen de buurlanden lopen op sinds het Syrische volk ruim anderhalf jaar geleden in opstand kwam tegen president Bashar Assad. Turkije kiest partij voor de rebellen door hen politieke steun te geven. Ook verschaft het land een basis van waaruit de rebellen hun acties kunnen coördineren. Turkije is ook begonnen met terugschieten nadat het land veelvuldig is geraakt door afgedwaalde Syrische mortiergranaten.

Dode man in Venlo niet vermoord

De dode man die zaterdag in een park in Venlo werd aangetroffen is niet door een misdrijf om het leven gekomen. Hij stierf een natuurlijke dood, zo laat de politie weten. Het gaat om een 53-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Het lijk werd rond 14.30 uur gevonden in het Monseigneur Nolenspark. Eerder op de dag werd in Venlo al een dode vrouw gevonden. Een voorbijganger trof het lichaam rond 10.00 uur aan in de bosjes langs de Schaapsdijkweg in de Limburgse plaats. Die zaak wordt nog onderzocht.

Drie doden en gewonde bij ongeluk op A2 bij Hedel

Bij een ongeluk op de A2 bij het Gelderse Hedel zijn zondagochtend drie doden en een gewonde gevallen. Een auto reed rond 04.15 uur het talud af en belandde ondersteboven op het spoor naast de snelweg. Daarbij werd ook een mast van de spoorlijn geraakt, meldt de politie.

Door de beschadigde mast en vanwege het onderzoek naar het ongeval kunnen er voorlopig geen treinen over het traject Zaltbommel - Den Bosch rijden. Waardoor de auto van de weg raakte is nog niet bekend. De enige overlevende van het ongeval is de bestuurder.

Vluchtende automobilist ramt verzorgingstehuis

Op de vlucht voor de politie heeft een automobilist zaterdagnacht in Rotterdam een verzorgingstehuis geramd. De auto en de muur raakten zwaar beschadigd, maar er vielen geen gewonden, meldt de politie.

Rond middernacht zagen agenten in Rotterdam-Noord een auto met gestolen kentekenplaten rijden. Toen ze de bestuurder aan de kant wilden zetten, ging hij ervandoor. Op de kruising van de Burgemeester de Josselin de Jonglaan en de Van der Sasstraat in de wijk Overschie verloor hij de macht over het stuur en ramde de gevel van een verzorgingstehuis.

De brandweer heeft de muur gestut. Er bleek geen gevaar voor instorting te zijn en dus hoefden de bewoners van het tehuis niet te worden geëvacueerd. De automobilist is aangehouden en de auto is in beslag genomen.

Rabbit Hole

Becca en Howie Corbett proberen elk opnieuw inhoud aan hun leven te geven. Acht maanden na het overlijden van hun zoontje door een tragisch ongeluk lijkt de afstand tussen de echtelieden groter dan ooit. Nadat ze eerst hun kind hebben verloren, lijkt nu ook de liefde voor elkaar definitief verdwenen te zijn. Lukt het Becca en Howie nog om weer plezier in het leven en elkaar te krijgen? Hun strijd en zoektocht staan centraal in Rabbit Hole.

Spider-Man naar Wii U

Marvel heeft tijdens de New York Comic Con bekendgemaakt dat The Amazing Spider-Man ook een release zal krijgen voor de Wii U. De game kwam al eerder naar Xbox 360 en PlayStation 3 dit jaar. De game moet in het aankomende voorjaar uitkomen.

De Wii U-versie van het spel is inclusief alle DLC en zal een optionele besturing bevatten voor Motion Controls. Daarnaast zal het touchscreen van de Wii U GamePad gebruikt worden voor het navigeren over de kaart en het gebruik van de Osphone. 

Project Eternity bijna ten einde

Project Eternity heeft nog minder dan drie dagen op de klok staan om gesteund te worden. Doelen worden nog steeds behaald en er zijn nieuwe doelen opgezet. Op dit moment heeft de ontwikkelaar bijna drie miljoen opgehaald en hebben ze een nieuw personeelslid aangenomen.

George Ziets, Neverwinter Nights 2, Fallout: New Vegas en Dungeon Siege 3, is nu onderdeel van het team geworden. Daarnaast zijn de classes 'Paladins' en 'Chanters' ook mogelijk. Het volgende doel van drie miljoen zal speciale 'strongholds' brengen voor de spelers die ze volledig naar eigen smaak kunnen aanpassen. Voor meer informatie kun je hier terecht.

FOK! wat een weer...Iets droger

Goedemorgen! Wat een trieste boel was het gisteren he? Op veel plaatsen in het land was het de hele dag regenachtig en de zon heeft slechts op een paar plaatsen even geschenen. Gelukkig is het vandaag wat minder nat en zal ook de zon af en toe gaan schijnen. Droog zal het zeker niet overal blijven.

Verspreid over het land zullen er wel een paar buien gaan vallen en het westen en noorden hebben hier de grootste kans op. Af en toe breekt ook de zon door en dan ziet het er ineens heel anders uit dan gisteren. Wel waait er een vrij stevige wind uit een westelijke richting. Gisteren was het in de regen lokaal maar 9 graden, maar nu de zon wat meer zal schijnen zal het met 12 graden iets warmer zijn.

Ook in Spanje werden de afgelopen dagen grote hoeveelheden regen afgetapt en zelfs in Barcelona was het erg nat. Nog veel natter was het op Corsica gisteren. In een paar uur tijd viel er 90 mm en dat leverde behoorlijk wat wateroverlast op. Dus ook in het Middelandse Zeegebied is de herfst nu echt aangebroken en is een mooie herfstvakantie zeker niet gegarandeerd.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

RegenIk kreeg gisteren ineens warme gevoelens naar de voorbije zomer. Alleen de bomen zijn iets kaler.

IsraŽl doodt belangrijke salafistische leider

Een Israëlische luchtaanval is Hisham al-Saedni, leider van een aan al-Qaeda gelinkte salafistische groepering, fataal geworden. Dat liet een bron binnen Hamas zaterdag weten. De man zou zijn gedood toen hij op een motor reed in de regio rond de stad Jabaliya, in het noorden van Gaza.

Al-Saedi is ook bekend onder de naam Abu al-Waleed al-Maqdissi en wordt gezien als de leider van de 'Eén God en de Heilige Oorlog'. Hij zou zich in 2003 hebben aangesloten bij al-Qaeda in de strijd tegen de Amerikanen die destijds Irak binnenvielen. In maart 2011 hield Hamas hem 17 maanden gevangen, waarna hij in augustus van dit jaar weer vrijkwam.

Israël doodt belangrijke salafistische leider
Israël doodt belangrijke salafistische leider (Foto: ANP)

Neerschieten Aziz blijkt ongeluk

President Mohamed Ould Abdel Aziz van de West-Afrikaanse republiek Mauritanië is zaterdag per ongeluk neergeschoten. De leider van het islamitische land is lichtgewond geraakt toen een militaire patrouille per ongeluk het vuur opende op het konvooi van Aziz. Dat melden presidentiële bronnen.

De 55-jarige Aziz werd in zijn arm geraakt toen de militairen op zijn fourwheeldrive schoten. De bestuurder van de auto negeerde namelijk een stopteken bij een controlepost bij de hoofdstad Nouakchott. De soldaten hadden niet door dat hun leider in de auto zat, mede omdat deze zonder politie-escorte reed. Dat is in Mauritanië niet ongebruikelijk, om het de mensen die een aanslag op de leider willen plegen niet te gemakkelijk te maken hun doelwit te herkennen.

Eerdere berichten op Twitter zeiden dat Aziz twee keer in de borst zou zijn geschoten, maar dat bleek onjuist. De 55-jarige Aziz is overgebracht naar het militaire hospitaal in Nouakchott.

Neerschieten president Aziz blijkt ongeluk
Neerschieten president Aziz blijkt ongeluk (Foto: ANP)

Steward: "Grosjean lang schorsen bij crash"

Een steward van de Grand Prix van Zuid-Korea, Paul Gutjahr, heeft zijn mening over de crashes van Romain Grosjean niet onder stoelen of banken geschoven. Als het aan hem ligt wordt de Lotus-coureur langdurig geschorst mocht hij wederom een crash veroorzaken.

De Zwitser Gutjahr is steward sinds 1995 en heeft veel coureurs zijn komen, maar ook zien gaan. Grosjean werd publiekelijk op zijn plek gewezen. "Hij is gewaarschuwd. Een volgende crash zal betekenen dat hij meerdere races als toeschouwer zal moeten volgen. Het is hem nu te vaak overkomen, ook in Japan was hij weer betrokken."

In Japan had Grosjean een aanrijding met Red Bull-coureur Mark Webber die hierdoor in de rondte ging. De Fransman zegt aan verbetering te werken, omdat hij niet zoals in Italië een race vanaf de kant wil volgen. Dit kwam door een opeenvolging van startcrashes, waarbij de aanrijding tussen hem en Lewis Hamilton in België de druppel was. Bij dit incident werd onder meer ook kampioenschapsleider Fernando Alonso ridder te voet.

Marokko alsnog naar Afrika Cup

Het ontslag van Eric Gerets heeft goed uitgepakt. Marokko, nu onder leiding van Rachid Taoussi, is alsnog gekwalificeerd voor de Afrika Cup volgend jaar in Zuid-Afrika. Ze versloegen in de return Mozambique met 4-0.  

Marokko kwam op de eerste helft op voorsprong door een treffer van Barrada. Nadat Mozambique met tien man door moest was het gespeeld. Kharja scoorde vanaf elf meter de 2-0. El Arabi scoorde vijf minuten voor tijd de 3-0 en in blessuretijd was Nordin Amrabat goed voor de 4-0. 

Het duel tussen Senegal en Ivoorkust is voortijdig gestaakt. De arbitrage achtte het een kwartier voor tijd bij een 0-2 stand niet meer verantwoord om de wedstrijd uit te spelen na rellen op de tribunes. In 2008 gebeurde hetzelfde toen Senegal zich ook niet wist te kwalificeren voor de Afrika Cup. 

Land Land Uitslag Agg
Malawi Ghana 0-1 0-3
Botswana Mali 1-4 1-7
Uganda Zambia 1-0 1-1***
Nigeria Liberia 6-1 8-3
Tunesië Sierra Leone 0-0 2-2*
Senegal Ivoorkust 0-2** 2-6
Marokko Mozambique 4-0 4-2

* wint op uitdoelpunten

** wedstrijd gestaakt

*** wint na strafschoppen

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #846
©FOK.nl e.a.