'Twee doden door eten salmonellazalm'

Twee mensen zijn overleden door het eten van met salmonella besmette zalm van de Harderwijkse visfabrikant Foppen. Dat schrijft dagblad de Stentor zaterdag. Het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) heeft volgens de krant bij twee sterfgevallen een verband gevonden met de bacterie die ook in de zalm is aangetroffen.

Het zou gaan om ouderen. Het RIVM schat op basis van rekenmodellen dat het aantal sterfgevallen door de uitbraak op zeventien kan uitkomen.

De teller van het aantal mensen dat aantoonbaar ziek is geworden van de zalm staat op 550. Zeker tweehonderd van hen zijn opgenomen in een ziekenhuis. Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger, omdat niet iedereen die ziek is geworden naar de huisarts gaat.

Zalm van Foppen en producten waar die in wordt verwerkt liggen normaal gesproken in de meeste grote Nederlandse supermarkten, waaronder Albert Heijn, Aldi en Plus. De salmonellabacterie veroorzaakt een infectie van de darmen. Een infectie kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.


'Twee doden door eten salmonellazalm' (Foto: Novum)