Honderden slachtoffers misbruik zorgverleners

Honderden patiënten zijn de afgelopen jaren door hun zorgverleners seksueel misbruikt. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek. De slachtoffers waren vooral mensen met een verstandelijke beperking, psychiatrische patiënten, maar ook bezoekers van huisartsen.

De nieuwsrubriek bekeek de cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) van 2007 tot begin dit jaar. In die periode werden 169 verstandelijk gehandicapten slachtoffer van seksueel misbruik. Psychiatrische patiënten en patiënten van de eerstelijns zorg zoals huisartsen volgden met respectievelijk 113 en 67 op plaats twee en drie. In de specialistische zorg werden 63 patiënten misbruikt. Omdat niet alle gevallen gemeld worden, vermoedt RTL dat de werkelijke aantallen hoger liggen.

De Groningse hoogleraar gezondheidsrecht Joep Hubben noemt de cijfers schokkend. "Natuurlijk wisten we wel dat dit incidenteel gebeurde, maar deze aantallen zijn een stuk hoger dan ik verwachtte", zo tekende RTL op uit zijn mond.

Met name de zwaarte van het misbruik vindt Hubben ernstig. "Het gaat tot aan geslachtsgemeenschap aan toe." In ten minste 81 gevallen zou het om gedwongen geslachtsgemeenschap gaan. Overigens zijn alle vormen van seksueel contact tussen zorgverlener en patiënt verboden.

Ook staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) is geschokt door de cijfers. Ze vindt het belangrijk dat het taboe op het melden van seksueel misbruik verdwijnt. "Als we meer meldingen krijgen, kunnen we meer daders pakken." Er is sinds kort een wettelijke plicht om het vermoeden van misbruik te melden.