Achterban GroenLinks ontwaart geen opvolger Sap

Driekwart van de kiezers van GroenLinks ziet geen geschikte opvolger voor de vrijdag opgestapte partijleider Jolande Sap. Dat blijkt uit onderzoek van Eenvandaag. Van de kandidaten voor het fractievoorzitterschap krijgt Bram van Ojik de meeste steun. De partijtop treft volgens de achterban de meeste blaam voor de verkiezingsnederlaag.

Het gedwongen vertrek van Sap valt slecht. Meer dan drie op de vier ondervraagde kiezers en leden vindt het besluit van het partijbestuur onterecht. Dat het bestuur zaterdag tijdens een partijraad in Utrecht ook zelf opstapte, wordt door 84 procent van de ondervraagden dan ook met instemming begroet.

Van Ojik krijgt de steun van vijftien procent van de ondervraagde kiezers. Onder de leden van de partij ligt dat percentage met 31 procent duidelijk hoger. Ook de helft van de leden zegt echter niet te weten wie Sap het best kan opvolgen.

GroenLinks moest bij de verkiezingen vorige maand zes van zijn tien zetels inleveren. Slechts twaalf procent van de kiezers en acht procent van de leden legt daarvoor de schuld bij Sap. Ook het gerommel in de partij het afgelopen jaar is vooral te wijten aan het optreden van het bestuur, oordelen de ondervraagden.

Eenvandaag ondervroeg vrijdag en zaterdag veertienhonderd mensen die in 2010 of 2012 op GroenLinks stemden, van wie driehonderd leden. De viermansfractie in de Tweede Kamer kiest maandag een nieuwe voorzitter.