Strenge kieswet Pennsylvania opgeschort

Een rechter in Pennsylvania heeft dinsdag een wet met een aangescherpte identificatieplicht voor kiezers in de Amerikaanse staat opgeschort. De zes maanden oude wet zou bescherming moeten bieden tegen kiezersfraude, maar in de praktijk wordt het vooral mensen die op kandidaten van de Democratische Partij zouden stemmen lastiger gemaakt om hun stem uit te brengen.

Pennsylvania is een van de staten waar het er in november tussen president Barack Obama en zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney om zal gaan spannen. In de peilingen gaat Obama steeds ruim aan de leiding, maar de eis dat kiezers een geldig identiteitsbewijs tonen kan er toe leiden dat er minder arme mensen of leden van minderheden zullen stemmen. Een lage opkomst is in Pennsylvania doorgaans in het voordeel van Republikeinen.

De uitspraak van de rechter kan nog worden aangevochten, maar het is niet waarschijnlijk dat dit nog voor de presidentsverkiezingen op 6 november zal gebeuren. De uitspraak laat wel toe dat de wet volgend jaar volledig van kracht wordt. De rechter sprak zich niet uit of de wet toelaatbaar is volgens de grondwet.