Bron salmonellazalm mogelijk in Griekenland

De Nederlandse visfabrikant Foppen heeft de bron van de met salmonella besmette gerookte zalm nog niet achterhaald. Het onderzoek loopt nog, laat een woordvoerder dinsdag weten. De kans is groot dat de besmette vis uit de Griekse vestiging van het bedrijf komt.

Foppen denkt uiterlijk over twee weken de bron te hebben gevonden. De gehele productie is tot die tijd stilgelegd. De besmetting werd vrijdag ontdekt. Alle gerookte zalmproducten van de Harderwijkse fabrikant zijn uit de handel gehaald. Foppen leverde onder meer aan grote supermarktketens als Albert Heijn, Plus en Aldi.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu liet maandag weten dat zeker tweehonderd mensen ziek zijn geworden na het eten van de salmonellazalm. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Salmonella kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.

Een gratis informatienummer voor consumenten is in ruim twee dagen zo'n veertienhonderd keer gebeld. Volgens de woordvoerder stelden bellers uiteenlopende vragen over de zalm en de ziekteverschijnselen. Een kwart gaf aan ziek te zijn geworden na het eten van zalm.