Van Miltenburg: aanval op Arib ging niet te ver

De dinsdag verkozen Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vindt de aanval van de PVV op PvdA-Kamerlid Khadija Arib binnen de grenzen van het betamelijke. "Ik vind dat in debatten op de bal en niet op de man moet worden gespeeld. Maar vandaag was het een debat dat over personen ging", zei Van Miltenburg.

Van Miltenburg liet dinsdagavond Arib en D66-Kamerlid Gerard Schouw achter zich in de verkiezing om het voorzitterschap. In het debat wat hier aan vooraf ging uitte PVV'er Louis Bontes felle kritiek op de dubbele nationaliteit van Arib. "Nederland kan geen Marokkaan als Kamervoorzitter hebben", zei hij.

Volgens Van Miltenburg werd hiermee geen grens overschreden. Ze prees Arib om haar 'majestueuze reactie'. "Khadija wist dat ze hierop zou worden aangevallen. Ze ging niet knock-out en bleef fier overeind. Dat vind ik stoer van haar."

Volgens Van Miltenburg kunnen in een debat emoties de kop opsteken, maar deze mogen nooit de overhand krijgen. "Dan heb je geen effectief debat meer. Het moet wel over de inhoud gaan."

Van Miltenburg beloofde onder meer dat ze als voorzitter elektronisch stemmen in de Kamer gaan introduceren. Ze gaat hier echter nog niet meteen mee aan de slag. "Ik gun mezelf een inwerkperiode, om te leren hoe het hier allemaal werkt."

Ze is dolblij met haar nieuwe functie. "Ik hou heel erg van dit parlement, van de dynamiek. Het is een heel leuk parlement met zelfbewuste mensen. En omdat we zoveel verschillende partijen hebben heeft de voorzitter een hele belangrijke rol. Het politieke proces in goede banen leiden, dat is heel erg mooi om te mogen doen."