Van Miltenburg nieuwe Kamervoorzitter

Anouchka van Miltenburg is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Het VVD-Kamerlid kreeg dinsdagavond negentig van de 148 stemmen. PvdA-kandidaat Khadija Arib kreeg 56 stemmen. Twee stemmen waren ongeldig. In een eerdere stemronde was D66'er Gerard Schouw al afgevallen.

Van Miltenburg wil als Kamervoorzitter het elektronisch stemmen invoeren, zo liet ze eerder op de dag weten. Ook wil ze dat de Tweede Kamer minder papier gaat gebruiken en stukken digitaal gaat lezen. Daarnaast wil ze een 'Twitterdebat' organiseren, al is de precieze invulling van dat plan nog onduidelijk. De liberale politica gaat niet tornen aan het recht om spoeddebatten aan te vragen.

De 45-jarige Van Miltenburg is Kamerlid sinds 2003. In 2010 werd ze vicefractievoorzitter. Voordat ze namens de VVD in de Kamer plaatsnam werkte ze als freelance journalist. Ook was ze gemeenteraadslid in Zaltbommel.

Van Miltenburg is de tweede Kamervoorzitter van VVD-huize. Haar partijgenoot Frans Weisglas hanteerde tussen 2002 en 2006 de voorzittershamer. Daarvoor was van 1917 tot 1921 Dirk Fock van de Liberale Unie de laatste liberale Kamervoorzitter. Zowel het voorzitterschap van de Eerste als de Tweede Kamer is nu in handen van de VVD. Fred de Graaf hanteert in de senaat de voorzittershamer.

Het is voor de derde keer dat een vrouw het voorzitterschap van de Tweede Kamer op zicht neemt. Van Nieuwenhoven en Verbeet gingen Van Miltenburg voor.

De voorzitter van de Tweede Kamer wordt sinds 1983 gekozen door Kamerleden. Daarvoor werd de Kamervoorzitter door de koningin benoemd. Het Kamervoorzitterschap geldt tot er een nieuwe Kamer wordt geïnstalleerd.