Begrafenis mondt uit in bloedig vuurgevecht

Een begrafenis van een vermoedelijk bendelid in het noorden van Mexico is maandag op een schietpartij uitgelopen. Gewapende mannen openden het vuur op de rouwenden aan het graf. Zeven mensen kwamen om en zeventien raakten gewond.

Het vuurgevecht vond plaats op een begraafplaats in de noordelijke stad Torreon, liet Fernando Olivas weten van het openbaar ministerie ter plaatse. Misdaadbendes vechten in het gebied een bloedige oorlog uit. Het kerkhof ligt naast een legerbasis.

Tijdens de begrafenisplechtigheid braakten drie auto's een stel gewapende mannen uit, die het kerkhof bestormden en met machinepistolen het vuur openden. Enkele aanwezigen waren kennelijk zelf ook gewapend, en beantwoordden de kogelregen. Daarop sloegen de aanvallers op de vlucht. Na afloop vonden onderzoekers tussen de graftombes verstopte vuurwapens.

De man die maandag ten grave werd gedragen was zaterdag doodgeschoten in zijn auto. Naast zijn lijk was een teken achtergelaten dat naar een drugskartel verwees.

Mexicaanse drugsbendes vallen wel vaker ziekenhuizen en ambulances aan om gewonde tegenstanders af te maken. Maar aanvallen op begrafenissen zijn betrekkelijk zeldzaam.