Italiaanse nep-piloot geïnspireerd door Catch Me If You Can

De man die afgelopen vrijdag in Turijn werd opgepakt voor het zich voordoen als een piloot, haalde zijn inspiratie uit de film Catch Me If You Can van Steven Spielberg uit 2002. De Italiaan wilde net zoals meesteroplichter Frank Abagnale zijn, in de film gespeeld door Leonardo DiCaprio. 

Dit verklaarde hij tegenover de politie. De man heeft onder de schuilnaam Andrea Sirlo minstens één vlucht gevlogen. Hij vloog in april als "derde piloot" mee van München naar Turijn, tijdens de vlucht heeft hij op geen moment het vliegtuig bestuurd. Hij had meerdere valse identiteitskaarten en ook op Facebook en Twitter had hij valse accounts met foto's van hem in uniform. De politie kwam Sirlo op het spoor toen hij zich tegenover een andere piloot voorstelde als kapitein. De piloot vond dat de 32-jarige Sirlo daar wel heel jong voor oogde en informeerde de politie. Na maanden onderzoek arresteerde de politie vrijdag Sirlo op het vliegveld van Turijn, hij was gekleed als piloot, inclusief een neppe identiteitskaart. Hij is aangeklaagd voor oplichting en het in het gevaar brengen van vliegreizen.

Het voorval doet zeer denken aan de film Catch Me If You Can en tegenover de politie heeft de Italiaan verklaard dat hij net als Frank Abagnale wilde zijn. In de jaren '60 vloog de Amerikaan met meer dan 250 vluchten mee, terwijl hij nog niet eens 18 was. Later deed de oplichter zich ook voor als dokter en advocaat. Steven Spielberg maakte in 2002 een film na aanleiding van de autobiografie van Abagnale.

De Italiaanse oplichter, waarvan de werkelijke naam niet bekend is, had al een strafblad en is werkloos. Toch hoeft hij misschien niet te vrezen voor zijn verdere carrière. Na zijn arrestatie in 1969 zat zijn voorbeeld Abagnale vijf jaar in de gevangenis, daarna hielp hij de Amerikaanse justitie bij het vinden van fraudeurs en oplichters. Tegenwoordig heeft Abagnale een bedrijf in fraudeconsultatie. 

Catch me If You can