Jan Smit kreeg doodsbedreigingen

Jan Smit is jarenlang gestalkt. "Dat heeft zeker drie jaar geduurd, wij hebben drie jaar lang een beveiliger meegehad op de Duitse toers", vertelt de zanger aan RTL Boulevard.

Smit werd lastiggevallen in de jaren dat hij veel optrad in Duitsland, meer dan tien jaar geleden. "De reden die ze aandroegen was dat ze een afkeer hadden van buitenlanders die geld verdienden in Duitsland", legt de 26-jarige zanger uit. "Het was een groepering die vrij radicaal was."

Smit kreeg naar eigen zeggen regelmatig doodsbedreigingen naar zijn hoofd geslingerd via de telefoon. "Jaap en Aloys werden steeds gebeld", zegt hij over zijn managers. "En ik heb ze ook aan de lijn gehad."

Toch was de zanger niet erg onder de indruk van de dreigementen. "Ik denk dat mijn geluk was dat ik nog jong was en het daardoor een beetje langs me heenging", legt hij uit. "Mijn hele omgeving had er last van: mijn ouders, oma en buren. Het was wel om mij te doen, maar de mensen om me heen werden ermee lastiggevallen."

Volgens Smit is er wel 'ooit iemand gearresteerd', maar zijn de daders nooit gepakt. Het hele verhaal staat in de biografie Het Geheim van de Smit, die over ruim een maand uitkomt.