Onderzoekers zien vaker probleemgedrag bij alto's

Onconventionele adolescenten zoals alto's, metalheads en hiphoppers zijn vaker agressief, depressief of angstig dan sportievelingen, kakkers en studiebollen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht deze maand in het tijdschrift Developmental Psychology.

Zij maakten onderscheid tussen afwijkende en doorsnee jongeren. Vier jaar lang volgden ze ruim dertienhonderd voornamelijk Nederlandse jongeren uit beide groepen. De jongeren die zich tot de onconventionele subculturen rekenen zouden bij het volwassen worden vaker probleemgedrag ontwikkelen.

De onderzoekers zagen ook dat jongeren zich steeds minder met een afwijkende subcultuur zoals de metalheads identificeren naarmate ze ouder worden. Bij andere groepen, zoals de jongeren die zichzelf studiebol noemen, geldt dat niet.

Studiebollen gaan na hun middelbareschooltijd vaak studeren. "Identificatie met de groep studiebollen blijft daardoor bestaan en neemt gemiddeld zelfs toe", zegt onderzoeker Suzan Doornwaard.

Van de conventionele groepen kampen de studiebollen overigens wel vaker met angstproblemen. Een mogelijke reden is volgens de onderzoekers dat het op de middelbare school niet als 'cool' wordt gezien om veel te leren en hoge cijfers te halen.

Uit dit onderzoek kan volgens haar niet worden geconcludeerd dat jongeren problemen krijgen doordat ze zichzelf bijvoorbeeld als gothic zien. "Maar uit eerder onderzoek is gebleken dat twee processen gelijktijdig optreden. Jongeren zijn soms van zichzelf bijvoorbeeld neerslachtig en zoeken dan vrienden op die dat ook zijn. Vervolgens wordt dat gedrag binnen de groep versterkt."