Actievoerders Greenpeace vervolgd voor Shell-actie

Vier leden van Greenpeace die vrijdag werden aangehouden toen zij actievoerden bij tankstations van Shell, moeten zich voor de rechter verantwoorden. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Almelo dinsdag.

Het viertal, twee Duitse vrouwen, een Duitse man en een man uit Velp, werd aangehouden op een tankstation in Hengelo. Ze worden ervan verdacht twee pompstations van Shell onbruikbaar te hebben gemaakt door vulslangen aan elkaar te binden met hangsloten of tiewraps. In december moeten zij zich voor de politierechter in Almelo verantwoorden.

Vrijdag werden ruim zeventig tankstations in het hele land onbruikbaar gemaakt door een groep van zo'n zestig actievoerders van Greenpeace. De actievoerders waren boos over boringen in het poolgebied waar Shell recent mee startte. In totaal werden achttien mensen aangehouden.

Greenpeace heeft beloofd tot aankomende vrijdag geen actie te voeren bij tankstations van Shell. Die dag dient een kort geding dat Shell tegen Greenpeace aanspande vanwege de acties.


Actievoerders Greenpeace vervolgd voor Shell-actie (Foto: Novum)