Koreaanse golfster Shin wint Brits Open

De Zuid-Koreaanse golfster Jiyai Shin heeft zondag met overmacht het Britse Open gewonnen. Ze sloot het vierde majortoernooi van het jaar af met 279 slagen, een onder par. Shins landgenote Inbee Park werd tweede. Zij had negen slagen meer nodig dan Shin. Paula Creamer uit de Verenigde Staten werd met een score van +9 derde.

Shin, die in 2008 ook al eens het Britse Open won en sindsdien nooit meer zegevierde bij een major, had haar zege te danken aan een uitstekende ronde van zes slagen onder het baangemiddelde op vrijdag. De 24-jarige lost Yani Tseng uit Taiwan af als titelhouder. Tseng eindigde op de 22e plaats met een score van +11.

Dewi-Claire Schreefel zag haar naam terug op de gedeelde 47e plaats. Zij had zestien slagen meer nodig dan het baangemiddelde op de door de wind geteisterde Royal Liverpool Golf Club. Christel Boeljon had de cut niet overleefd en was na twee rondes al klaar.

Het is voor het eerst dat alle vier de majors in een jaar door Aziatische vrouwen gewonnen zijn. Shins landgenote Sun-Young Yoo won het Kraft Nabisco Championship, de Chinese Shanshan Feng greep de titel bij het LPGA Championship en in de persoon van Na Yeong Choi ging ook de titel bij het US Women's Open naar Zuid-Korea. In 2008 en 2011 gingen al eens drie van de vier majortitels naar Azië.

Vanaf volgend jaar zijn er bij het vrouwengolf vijf majortoernooien. De Evian Masters in Frankrijk gaat dan verder als The Evian en wordt in het tweede weekeinde van september afgewerkt. Het Britse Open verhuist naar begin augustus.


Koreaanse golfster Shin wint Brits Open (Foto: Novum)