Indonesië paradijs voor rokers

Twee derde van de Indonesische mannelijke bevolking boven de 15 jaar rookt, meer dan in welk land dan ook. Dat blijkt uit een onderzoek naar tabaksgebruik in vijftien landen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en -Preventie.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 67 procent van de Indonesische mannen geregeld een sigaret opsteekt. In 1995 was dat nog 53 procent. Van de hele bevolking rookt 35 procent - slechts drie procent van de vrouwen rookt - waarmee Indonesië net achter Rusland eindigt. Daar rookt 39 procent van de bevolking.

"We zijn er niet in geslaagd onze bevolking te beschermen", stak minister van volksgezondheid Nafsiah Mboi de hand in eigen boezem. "We zijn verslagen door de tabaksindustrie (...) we willen dit niet, we kunnen dit niet accepteren, omdat het onze taak is de mensen te beschermen tegen sigaretten."

Mboi zei met name geschokt te zijn door de bevinding dat tachtig procent van de bevolking thuis wordt blootgesteld aan rook. Ouders beschadigen al dan niet bewust de longen van hun kinderen, zei ze.

Indonesië is een van de weinige landen die het tabaksverdrag van de WHO niet heeft ondertekend. Tabaksreclame is wijdverspreid. Sportevenementen en concerten worden geregeld door tabaksfabrikanten gesponsord.

Indonesiërs roken vooral kreteks, sigaretten die met tabak en kruidnagel zijn gevuld. Grote merken als Marlboro hebben echter een opmars gemaakt. Een pakje sigaretten kost nog geen euro, losse sigaretten worden voor een paar cent per stuk verkocht.

In 2009 werd opgeroepen tot strengere tabakswetgeving, maar die moet nog door de regering worden ingevoerd.

Jaarlijks overlijden zeker tweehonderdduizend van de 240 miljoen Indonesiërs aan door roken veroorzaakte aandoeningen.


En ze beginnen er vroeg