Politie opgesteld bij kantoor Gouden Dageraad

De politie in Athene heeft maandag voor het hoofdkantoor van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad fouilleringen verricht bij automobilisten en voetgangers. Leden van de partij sloegen vorige week in twee Griekse stadjes de kraampjes van buitenlandse straatverkopers kort en klein.

Gouden Dageraad zei de aanvallen te hebben georganiseerd. Video's waarin te zien is hoe in het zwart geklede aanhangers van de partij de stalletjes te lijf gingen verschenen al vlug op internet. Bij de aanvallen waren ook parlementariërs van de partij aanwezig.

De partij liet weten juridische actie te zullen nemen tegen de politie, omdat zij de 'vrije verrichtingen van ons kantoor' zou verstoren.

Eerder maandag liet het Griekse ministerie van openbare orde weten niet langer toe te staan dat politieagenten parlementariërs van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad bewaken en beschermen. De politiebewakers zijn van hun taken ontheven om ze niet in de moeilijke spagaat te brengen van bescherming van partijleden enerzijds en het voorkomen van wetsovertredingen anderzijds.