Kauwboy is Nederlandse Oscarinzending

De Nederlandse familiefilm Kauwboy van Boudewijn Koole is de Nederlandse inzending voor de Oscars. De film dingt mee in de categorie beste niet-Engelstalige film. Dat laat EYE Film Instituut Nederland donderdagmiddag weten.

De film werd uit 22 aanmeldingen geselecteerd door een jury bestaande uit afgevaardigden van onder meer de Dutch Directors Guild, het Nederlands Film Festival, de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers, het Nederlands Filmfonds en EYE Film Instituut Nederland.

Regisseur Koole zegt geweldig trots te zijn op de inzending. "Kauwboy reist op het moment over de hele wereld en ik krijg bijna dagelijks mooie reacties. De film raakt mensen diep. De vele prijzen over de hele wereld en nu deze selectie, alles bij elkaar is het een grote bevestiging waar ik heel vrolijk van word. Kauwboy maakt een geweldige vlucht."

De film gaat over de 10-jarige Jojo, die op een dag een kauw mee naar huis neemt. Hij houdt hem voor zijn vader verborgen want die heeft soms last van boze buien. Jojo komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw en de loyaliteit tegenover zijn vader. Totdat door hun verborgen verdriet de bom barst.

Kauwboy won eerder al de prijs voor beste debuutfilm en beste jeugdfilm op het Internationale Filmfestival van Berlijn. Ook werd de film bekroond op diverse filmfestivals in Europa en in Tokyo.

Of Kauwboy ook werkelijk tot de vijf genomineerden voor beste niet-Engelstalige film gaat horen, wordt op 15 januari bekendgemaakt. De Oscars worden op 24 februari uitgereikt.