'Collega's willen ontslagen longarts VUmc terug'

Veel medewerkers van het VU medisch centrum en collega's uit de regio hopen dat de door het Amsterdamse ziekenhuis ontslagen longarts Piet Postmus terug mag komen bij het VUmc. Dat zei voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Artsen van Longziekten en Tuberculose Geertjan Wesseling woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

De medewerkers mogen van het ziekenhuis niet naar buiten treden. Daarom zouden zij Wesseling hebben gevraagd dat voor ze te doen. "In de dagen na het vertrek van Postmus zijn van veel kanten steunbetuigingen voor hem binnengekomen", aldus Wesseling.

Postmus is volgens de voorzitter een zeer gerespecteerd longarts. De ontslagen arts zou veel betekenen voor patiënten met longkanker. Vanwege zijn expertise zou Postmus echter ook een vraagbaak zijn voor collega's.

Het feit dat de waarnemend opvolger van Postmus, die voor zijn ontslag ook de leiding had over de longafdeling, geen longarts is, steekt, zegt Wesseling. "Dat zit mij dwars. Een longafdeling moet worden geleid door longartsen. Je zet de aanvoerder van Ajax ook niet bij Feyenoord."

Postmus werd vorige week de laan uit gestuurd door het Amsterdamse ziekenhuis omdat hij zijn zorgen had geuit over het langlopende conflict op de longafdeling. Hij had de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de raad van toezicht van het ziekenhuis verteld dat de veiligheid van patiënten op de longafdeling niet langer was gewaarborgd.

Woensdag werd bekend dat Postmus naar de rechter stapt. Hij eist vrijdag in een kort geding dat hij weer aan het werk mag in het ziekenhuis. De rechtbank buigt zich over enkele weken over de ontslagaanvraag. Postmus wil tot die tijd blijven werken.

De klokkenluider krijgt ondertussen steeds meer steun van collega's, oud-collega's en medisch personeel. Er is zelfs een speciale website geopend voor steunbetuigingen aan Postmus, die ook hoogleraar longziekten is.