Tijdelijk geen longoperaties in VUmc

Het VUmc voert tijdelijk geen longoperaties meer uit. Dat is besloten nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het Amsterdamse ziekenhuis dinsdag onder verscherpt toezicht had gesteld.

Het ziekenhuis benadrukt dat er geen afdelingen worden gesloten. Een woordvoerder laat weten dat het de inspectie zo alle gelegenheid wil bieden om met de betrokken artsen te praten en onderzoek te doen naar de het conflict op de longafdeling.

Longoperaties die niet kunnen worden uitgesteld worden voorlopig uitgevoerd door andere ziekenhuizen in Amsterdam. Patiënten worden doorverwezen naar het AMC of het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Daarover zijn afspraken gemaakt, aldus de woordvoerder.

De IGZ heeft het VUmc onder verscherpt toezicht gesteld vanwege een conflict tussen medisch specialisten op de longafdeling in het Amsterdamse ziekenhuis. Daardoor zou de patiëntenzorg ernstig in gevaar zijn.

Het VUmc zegt het onderzoek van de IGZ met vertrouwen tegemoet te zien. Een woordvoerder wil verder geen inhoudelijke reactie geven. Wanneer de IGZ het verscherpte toezicht heeft opgeheven, worden ook weer longoperaties uitgevoerd.