'Ernstig gevaar patiëntenzorg VUmc'

De patiëntenzorg in het VU medisch centrum is ernstig in gevaar door een slepende ruzie. Er bestaat zelfs de kans dat patiënten onnodig overlijden. Dat stelt hoogleraar veiligheid in de zorg aan de Erasmus Universiteit Jan Klein op basis van informatie van het radioprogramma Argos.

De problemen draaien om de gerenommeerde longchirurg Rick Paul, die vanwege de toestanden sinds begin vorige maand ziek thuis zit. Paul stapte vorig jaar naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vanwege een ernstig zieke longpatiënt, die na twee operaties op de intensive care van het VUmc was overleden.

Een aantal chirurgen stelt dat de longchirurg met de melding vooral wraak wilde nemen op het hoofd van de afdeling intensive care Armand Girbes, met wie Paul al jaren in onmin zou leven. Paul werd na zijn melding aanvankelijk de toegang tot de ic-afdeling ontzegd, waardoor hij feitelijk op non-actief kwam te staan. Het bestuur besloot hem echter in maart weer aan het werk te zetten.

Daarop kwam protest van de afdeling heelkunde. Elf chirurgen zegden tegenover het bestuur van het ziekenhuis hun vertrouwen op in Paul. Ze beschuldigden de longchirurg ervan als eenling te functioneren, slecht te communiceren en kritiek niet ter harte te nemen.

Een longchirurg zou zelfs al maandenlang weigeren longoperaties uit te voeren zolang Paul als longchirurg in functie blijft. Het VUmc heeft inmiddels afspraken gemaakt met het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis om longpatiënten voor operaties naar dat ziekenhuis door te kunnen sturen.

Hoogleraar Klein stelt dat de afdeling longchirurgie van het VUmc direct moet sluiten. De professor acht het aannemelijk dat patiënten als gevolg van het conflict onnodig komen te overlijden. "Het is niet de vraag of het gebeurt, maar wanneer er mensen vermijdbaar overlijden."

Het bestuur heeft geprobeerd de ruzie met gesprekken op te lossen, maar daarvoor zou het te laat zijn. Een inventarisatie die het ziekenhuis hield, wijst uit dat er al jaren problemen zijn en dat de ruzie onderdeel uitmaakt van een veel groter conflict, dat zich uitstrekt over de afdelingen longziekten, heelkunde en de intensive care.

De ruzie zou volgens een conflictanalyse een strijd zijn tussen gelovigen en ongelovigen. Het gaat hierbij om medici met een religieuze achtergrond, die in het VUmc van oudsher de scepter zwaaien en met tegenzin constateren dat zij hun macht en meerderheid in het ziekenhuis verliezen aan liberaler ingestelde collega's.

Het bestuur van het ziekenhuis heeft laten weten dat de kwaliteit en continuïteit van de longchirurgie binnen VUmc zijn gewaarborgd. De IGZ stelt de situatie nauwgezet te volgen, maar wil verder niet reageren. De melding bij de IGZ leidde overigens uiteindelijk tot een kritisch rapport van de inspectie over de zorg op de ic-afdeling, waarna het VUmc aangaf maatregelen te hebben genomen.

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat de IGZ direct moet ingrijpen bij het VUmc. "Dit is zeer ernstig. Artsen moeten goed met elkaar overleggen en samenwerken, anders lopen patiënten gevaar. Als de raad van bestuur niet ingrijpt, moet de inspectie dat doen."