Oprichter Hyves-pagina tegen Wilders vrijgesproken

De oprichter van een Hyves-pagina tegen PVV-leider Geert Wilders is maandag vrijgesproken van bedreiging. De rechtbank in Amsterdam stelt dat de 55-jarige man als beheerder van de groepspagina door anderen geplaatste bedreigingen weliswaar had moeten verwijderen, maar vindt hem daarmee niet medeverantwoordelijk voor die teksten.

Onder de logofoto van de 'anti-Wilders Hyve' stond onder meer dat 'iemand die mafkees door zijn kop moet schieten'. De dreigementen werden in 2008 geplaatst. Voor de bedreigingen is een aantal personen inmiddels al veroordeeld.

Tegen de oprichter van de pagina was een werkstraf van tachtig uur geëist. Door de bedreigende teksten niet te verwijderen, heeft de man volgens de officier van justitie de gelegenheid geboden bedreigingen te uiten, waarmee hij er medeplichtig aan zou zijn.

De rechtbank oordeelt dat de 55-jarige man als beheerder inderdaad de verantwoordelijkheid had de boel beter in de gaten te houden, zodat hij de teksten had kunnen verwijderen. Om hem echter te veroordelen, had de man de bedreigingen gewild moeten hebben en er opzettelijk de gelegenheid voor moeten hebben geboden. Daarvan is volgens de rechtbank niets gebleken.

Of de verdachte de teksten daadwerkelijk heeft gezien, is onduidelijk gebleven. De man had wel de mogelijkheid uitgeschakeld om berichten op de hoofdpagina te plaatsen om te voorkomen dat er bedreigingen op werden gezet. Ook had de man in de gedragsregels van de pagina opgenomen dat het er verboden was Wilders te bedreigen.