Politie op maandagmorgen vaak te laat bij spoedgevallen

De politie slaagt er op maandagochtend in veel regio's niet in om op tijd te komen bij spoedmeldingen. Een aantal korpsen lukte het op die dag tussen 06.00 en 09.00 uur te vaak niet om spoedritten volgens de norm in negentig procent van de gevallen binnen een kwartier te voltooien. Dat blijkt uit cijfers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) die nu.nl analyseerde.

Het betreft de spoedritten tussen januari 2010 en eind maart dit jaar. Daaruit bleek dat met name de korpsen in Zeeland, Limburg-Noord, IJsselland, Zaanstreek-Waterland en Gelderland-Midden er niet in slagen op maandagen binnen een kwartier na een oproep op de plaats van de melding te zijn.

Dankzij regiokorpsen die goed presteren, zoals Hollands-Midden, Rotterdam, Kennemerland en Utrecht, wordt op landelijk niveau wel aan de norm voldaan. Toch blijft ook landelijk maandagochtend een negatieve piek zichtbaar. In 8,8 procent van alle meldingen met hoge prioriteit, waarbij agenten met sirene en zwaailicht voorrang mogen vragen voor een levensbedreigende situatie of aanzienlijke schadedreiging, is de politie niet binnen het kwartier aanwezig.

Een woordvoerder van het korps in Zeeland verklaart de vertragingen in zijn regio tegenover de nieuwssite. De geografische kenmerken van de provincie maken het voor de politie lastig: er zijn verschillende eilanden en maar één snelweg. Daarnaast benoemt het korps twijfelgevallen sneller tot spoedmeldingen. Ook verloopt de communicatie tussen meldkamer en agenten niet automatisch, zoals in andere regio's, en dat zorgt voor tijdverlies.