Pussy Riot 2 jaar cel in

Kom met een slipje op je hoofd, of een masker voor en oog zo kleurrijk mogelijk. Laat de Russische autoriteiten weten dat je vierkant achter de leden van Pussy Riot staat. Dat is de oproep van de organisatoren achter voor vrijdag 12.00 uur geplande betogingen. 

In tientallen steden in de wereld gaan mensen dan de straat op om te betogen voor de vrijlating van de drie Pussy Riot-leden die ongeveer een uur later te horen zullen krijgen of ze achter de tralies moeten blijven.

De drie staan terecht omdat ze in februari de kansel van de Christus-Verlosserkerk in Moskou bestormden en een 'punkgebed' ten gehore brachten waarin ze onder meer de woorden 'Moeder Maria, verdrijf Poetin' zongen. Sindsdien zitten ze in voorarrest. De aanklagers hebben drie jaar celstraf geëist voor 'door godsdiensthaat gemotiveerd hooliganisme'.

Update 13:31: de aangeklaagde drie vrouwelijke bandleden van Pussy Riot zijn schuldig bevonden. Momenteel wordt het vonnis op diverse zenders live afgewacht. De maximumcelstraf voor het vergrijp is zeven jaar, al is er drie geëist. Meer volgt. 

Update 17:35: het voorlezen van het vonnis en de aanklachten duurde de hele middag. Inmiddels is het vonnis duidelijk: alledrie de aangeklaagde leden van Pussy Riot, moeten twee jaar de cel in. Hoogstwaarschijnlijk worden ze naar een werkkamp gestuurd, in Rusland eufemistisch "kolonies" genoemd. Veel van deze kampen bevinden zich al sinds de dagen van de USSR in Siberië.


Demonstraties voor leden Pussy Riot (Foto: Novum)