Geen VN-verdrag over wapenhandel

De lidstaten van de Verenigde Naties zijn er vrijdag niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over het reguleren van de wereldwijde wapenhandel. Sommige diplomaten beschuldigden de Verenigde Staten ervan het wapenverdrag te hebben getorpedeerd. De VS hadden om meer tijd gevraagd om het voorgestelde verdrag te bekijken. Daarna vroegen ook Rusland en China om meer tijd.

"Dit was een schokkend staaltje lafheid van de regering-Obama die op het laatste moment rechtsomkeert maakte en de geboekte vooruitgang richting een wereldwijd wapenverdrag ongedaan maakte", aldus Suzanne Nossel van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. "Het toont een verbijsterend gebrek aan leiderschap van 's werelds grootste wapenexporteur om juist nu een historische doorbraak binnen handbereik lag de stekker uit het overleg te trekken."

Een westerse diplomaat, die anoniem wilde blijven, gaf eveneens de VS de schuld. Volgens de diplomaat hebben de VS het 'proces laten ontsporen'. Hij voegde daaraan toe dat overleg over het verdrag nu in ieder geval stil komt te liggen tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

De belangrijkste Amerikaanse onderhandelaar, Thomas Countryman, weigerde te spreken met journalisten. Woordvoerster Victoria Nuland van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei in een verklaring dat de VS achter een tweede ronde onderhandelingen volgend jaar staan. "Hoewel we de maanden van overleg met een verdrag wilden besluiten, is meer tijd een redelijk verzoek voor een dergelijk complexe en belangrijke kwestie", aldus Nuland.

In het conceptverdrag staat dat alle landen een nationale toezichthouder moeten oprichten die moet toezien op de handel in conventionele wapens. Ook moet de tussenhandel in wapens worden gereguleerd. Het is staten die het verdrag ondertekenen verboden om conventionele wapens te verhandelen als dat in strijd is met wapenembargo's of als de wapens kunnen worden gebruikt om genocide, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden te plegen.

Wat betreft de export van wapens moet een land bekijken of de internationale mensenrechten worden geschonden en of de wapens worden gebruikt door terroristen, leden van de georganiseerde misdaad of corrupte figuren.

Al meer dan tien jaar pleiten activisten en sommige regering voor een regulering van de wereldwijde wapenhandel om zo wapens uit handen van terroristen, opstandelingen en de georganiseerde misdaad te houden.