Vergoeding voor huisvesting evacués asbestwijk
De geëvacueerde bewoners uit de Utrechtse asbestwijk Kanaleneiland kunnen vijftienhonderd euro per maand krijgen als ze zelf tijdelijk onderdak zoeken. Ze kunnen ook kiezen voor een wisselwoning, maar sommigen willen dat niet, zei directeur van woningcorporatie Mitros Rob Rötscheid vrijdagavond op een persconferentie.
De bewoners van ontruimde woningen in de wijk zijn sinds de asbestproblemen aan het licht kwamen opgevangen in hotels, maar daar moeten ze weg omdat er geen plaats meer voor ze is. De eerste evacués worden vrijdag aan het begin van de avond ondergebracht in wisselwoningen. Er zijn er vooralsnog 89 beschikbaar.
Rötscheid voerde vrijdag in een van de hotels waar een deel van de ruim driehonderd geëvacueerden is ondergebracht gesprekken met de bewoners over de logeerwoningen. Volgens hem was de bijeenkomst emotioneel. "Mensen zijn bang en angstig."
Er zijn ook mensen die niet in een logeerwoning willen, maar ook niet zelf voor onderdak kunnen zorgen. Zij krijgen langer de tijd om zich te beraden. "We zetten niemand op straat", benadrukte Rötscheid.
De bewoners van de meeste ontruimde woningen aan de Marco Pololaan kunnen waarschijnlijk in de loop van volgende week weer naar huis. Volgens burgemeester Aleid Wolfsen zien de metingen er goed uit. Wel moet er op een paar plekken in het blok gesaneerd gaan worden. In de straat zijn in totaal 48 woningen ontruimd.
De metingen in de Stanleylaan, waar het asbest in eerste instantie werd gevonden, laten nog even op zich wachten, zei Wolfsen. Deze bewoners kunnen in ieder geval volgende week nog niet naar huis. Het kan volgens Rötscheid zelfs nog wel drie weken duren voor zij hun flatwoningen weer in kunnen.
Bewoners wordt nog altijd met klem afgeraden het afgezette gebied te betreden en om spullen op te halen. Wolfsen zei verder dat een aantal bewoners het niet op prijs stelt te worden gefotografeerd of gefilmd. "Ze hebben ons gevraagd u te vragen hun privacy te respecteren."