Onafhankelijk onderzoek naar asbestaffaire Utrecht

Utrecht laat een onafhankelijk onderzoek doen naar de manier waarop de gemeente is omgesprongen met de asbestproblemen in de wijk Kanaleneiland. Dat heeft het beleidsteam donderdag besloten, zei burgemeester Aleid Wolfsen op een persconferentie. De opdracht moet nog worden geformuleerd.

Wolfsen keerde woensdag terug van vakantie en heeft inmiddels de vier hotels bezocht waar bewoners van ontruimde woningen zijn ondergebracht. Ook heeft hij veel bewoners van Kanaleneiland gesproken.

De evacuaties begonnen zondag nadat asbest was vrijgekomen. De burgemeester zei dat locoburgemeester Gilbert Isabella hem sindsdien goed heeft geïnformeerd, maar dat hij het stokje nu weer overneemt. "Er is veel werk verzet, maar er zijn nog veel vragen bij bewoners, vooral over gezondheid."

Op alle vier hotellocaties wordt naast een vertegenwoordiger van het Rode Kruis, slachtofferhulp en corporatie Mitros ook een arts geposteerd. Daarnaast wordt vermaak voor de kinderen georganiseerd, zei Wolfsen.

In de hotels heeft zich een aantal kleine incidenten afgespeeld, maar die zijn opgelost, zei Isabella. Zo deden zich woensdag onveilige situaties voor in Hotel Mitland, waarbij evacués met krukjes naar andere hotelgasten gooiden. Ook werd het zwembad zwaar bevuild aangetroffen.

De gemeente beloofde verder dat er geen beveiligers meer worden ingezet die geen Nederlands spreken. Het ingehuurde beveiligingsbedrijf had Polen ingezet om mensen uit het gebied te weren, maar dat zal niet meer gebeuren.

Woningcorporatie Mitros, de eigenaar van de asbestwoningen, heeft al meer dan een miljoen euro uitgegeven door de affaire, zei directeur Rob Rötscheid op de persconferentie. Het geld ging vooral naar alternatieve huisvesting en bewaking.

Over het asbest en de gevolgen voor de gezondheid heersen nog altijd veel vragen. In alle woningen wordt gemeten of sprake is van asbestbesmetting. Een deel van de meetresultaten is inmiddels beschikbaar, maar moet nog worden geanalyseerd.

De ongeveer driehonderd bewoners die hun woningen hebben verlaten kunnen op zijn vroegst in de loop van volgende week terugkeren, bleek woensdag. Bewoners van de woningen waar asbestbesmetting wordt vastgesteld zullen 'aanzienlijk langer' moeten wachten.

Agenten die de afgelopen dagen zijn ingezet, hebben te horen gekregen dat ze geen risico hebben gelopen op het inademen van asbest, meldt de Nederlandse Politiebond. Een aantal agenten maakte zich zorgen door de richtlijn dat ze na elke dienst hun uniform en auto moesten wassen. Die richtlijn is echter ingetrokken toen op basis van metingen was vastgesteld dat sprake was van een zeer gering gezondheidsrisico.