Flinke winststijging voor GVB

Het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB heeft vorig jaar een flink hogere winst geboekt. Het GVB hield met een winst van 36,8 miljoen euro tweeënhalf keer zoveel over als in 2010, maakte het bedrijf donderdag bekend. De komende jaren verwacht het GVB wel een lagere winst omdat het bedrijf minder subsidie krijgt.

Het bedrijf schrijft de winststijging toe aan een hogere kaartopbrengst dankzij de invoering van de OV-chipkaart. Daardoor zijn er minder zwartrijders. Ook krijgt het bedrijf nu een hoger deel van de kaartopbrengst doordat de reizigersopbrengsten anders worden verdeeld.

Daarnaast werpt een kostenbesparingsprogramma zijn vruchten af. Het GVB heeft de afgelopen jaren onder meer zijn personeelsbestand teruggebracht en bezuinigd op de inkoop van materialen.

Het GVB raakte eerder dit jaar in opspraak omdat het bedrijf bestuurders veel te veel salaris heeft betaald. Enkele directeuren bleken bovendien interne bestuurlijke regels te hebben overtreden, waardoor het bedrijf miljoenen euro's aan overheidsgeld heeft verspild.

Het GVB verwacht dat de winst de komende jaren terugloopt. In de periode 2012-2014 ontvangt het bedrijf vijftig miljoen euro minder subsidie. Anticiperend op de lagere subsidie-inkomsten heeft het GVB op 1 januari van dit jaar de vervoerstarieven met meer dan dertig procent verhoogd.


Flinke winststijging voor GVB (Foto: Novum)